НЬЮЗ–РУМ

11.02.2009

Міністерство культури і туризму України почало підготовку до Міжнародного мистецького фестивалю–конкурсу української пісні пам’яті Квітки Цісик — «Квітка». 4 квітня, в день народження співачки, у Львові проведуть вечір пам’яті з церемонією перейменування однієї з вулиць міста на честь Квітки Цісик, навесні відбудеться презентація фестивалю–конкурсу «Квітка» у США в рамках III Фестивалю української культури, участь у якому брати­муть представники кількох поколінь української діаспори зі США, Канади і низки інших країн, а також посланці самої України, а восени презентують фестиваль–конкурс «Квітка» в країнах з українськими громадами.

* * *

За інформацією Посольства Республіки Польща, в Україні впродовж 2009 року відбуватиметься III конкурс імені Єжи Гєдройця, засновника і головного редактора щомісячного журналу «Культура», що виходив у Парижі більш як півстоліття (1947—2000), на дипломні, магістерські та кандидатські роботи 2008—2009 років, присвячені історії та сучасності Польщі, а також польсько–українським взаєминам. Приймаються тільки ті праці, захист яких відбувся упродовж 2008—2009 років. Їх оцінюватиме польсько–українське журі. Передбачено по три премії у двох категоріях: дипломної або магістерської роботи та кандидатської роботи. Найкращі праці будуть надруковані у престижних наукових виданнях.

* * *

Відомий журнал про кінематограф Cahiers du Cinema («Кайе дю Синема» — «Кінематографічні записи») у французької газети Le Monde викупив лондонський концерн Phaidon Press. Британське видавництво спеціалізується на літературі й мистецтві. Журнал Cahiers du Cinema у Франції вважається легендою. Заснований у 1951 році, він й до 2008 року не втрачав своєї популярності. З ним співпрацювали Франсуа Трюффо, Жан–Люк Годар, Клод Шаброль, Жак Ріветт. Відтепер найпрестижніше видання Франції про кіно перейде до рук британців.