Підзабутий патріот

10.02.2009

Кілька днів тому мітинг біля будинку, в якому з вересня 1941 до березня 1942 року працював бургомістром, тобто міським головою Полтави, член похідної групи Організації українських націоналістів Федір Борківський, зініціювала громадська організація «Українська справа». Старшина армії УНР Федір Борківський відстоював українську революцію 1917—1921 років, був тяжко поранений, згодом пізнав усі «принади» радянських таборів. Під час Другої світової війни, виконуючи завдання ОУН, в умовах німецької окупації, згуртовував довкола себе українських патріотів, став одним із керівників націоналістичного підпілля на Полтавщині. «Похідники»–ОУНівці, як відомо, намагалися використати смертельну сутичку двох диктаторів – Гітлера і Сталіна — для послаблення лещат обох імперій і проголошення самостійної Української держави. Однак це швидко «розкусили» повпреди цих людиноненависницьких режимів.

За словами кандидата історичних наук Віктора Ревегука, котрий ґрунтовно досліджує ці донедавна всуціль «затемнені» або перебрехані сторінки нашої минувшини, Федора Борківського та його побратимів гітлерівці заарештували в кабінеті бургомістра саме тоді, коли там давали клятву на вірність Україні нові члени націоналістичного підпілля. Усіх заарештованих відвезли на міський цвинтар і розстріляли.

Тоді загинуло близько двадцяти українських патріотів. Така ж трагічна доля спіткала і брата Федора — Борківського Дмитра, котрий був учасником націоналістичного підпілля в Кременчуці. Подібні розстріли, м’яко кажучи, не підтверджують і досі повторювані «доброзичливцями»– українофобами пропагандистські кліше радянського агітпропу про якісь особливі взаємні симпатії німецьких окупантів і українських націоналістів.

Учасники мітингу наголошували на необхідності встановлення пам’ятної дошки на будинку, в якому працював бургомістр. Ініціатори заходу навіть принесли сюди своєрідний «макет» такої дошки, виготовлений із картону. А потім разом із ним та величезним синьо–жовтим прапором пройшли до місця, де в травні–2007 було встановлено стелу на честь іншого видатного земляка — Симона Петлюри. Саме тієї, яку невдовзі демонтували комунальники за розпорядженням сьогоднішнього «бургомістра» Андрія Матковського.