Земля обдурених і лицемірів

10.02.2009
Земля обдурених і лицемірів

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У Вишгородському районі Київської області не вщухають пристрасті. Ще наприкінці минулого року, вимагаючи повернути земельні наділи, в акціях протесту взяли участь мешканці сіл Старі Петрівці й Новосілки. Під час мітингу люди слухали пояснення організаторів заходу, котрі розповідали, як людей, кажучи простою мовою, «кинули». Головними дійовими особами виступили сільський голова Старих Петрівців Олександр Єрема та його колега з Новосілківської сільради Микола Стукач, які наввипередки закликали робочий люд вимагати відставки керівництва Вишгородського району. Мовляв, саме воно винне в бідах селян, бо роздало всю їхню землю олігархам.

 

Забрати за брата

Насправді ж є підстави вважати, що вищезгадані пани мали зовсім інші мотиви влаштовувати такі «шоу». А їхні апеляції до громади, яку, без сумніву, таки «кинули», нічим не поступаються заявам більшості вітчизняного політикуму. Отже, єдине, що міг закинути державній адміністрації району під час мітингу голова Старих Петрівців, — «останні 65 гектарів чорнозему», які нібито «вкрали у людей». Щоправда, про те, хто вкрав решту, пан Єрема чомусь промовчав. Очевидно, тому, що знав: чинне керівництво Вишгородського району керує регіоном усього дев’ять місяців. Отож важко уявити, зважаючи на період, необхідний для відчуження земель, що протягом цього часу адміністрація переймалася лише тим, як забрати у мешканців Старих Петрівців сотні гектарів землі.

Чому сільський голова, який позиціонує себе захисником інетересів селян, не спробував розібратися, хто ж таки дійсно «розбазарив» людські ділянки, пояснити дуже просто. Якщо згадати, що свого часу сільським головою Старих Петрівців був... брат Олександра Ростислав Єрема! Саме в той період, кажуть люди, село позбулося не якихось там пару десятків гектарів землі, а принаймні кількох сотень! Окрім того, нині Ростислав є заступником голови Київської обласної державної адміністрації. А що найцікавіше, Олександр Єрема, звинувачуючи перед людьми сьогоднішню виконавчу владу Вишгородського району, не запропонував громаді провести аудит землі Старих Петрівців за окремо взятий проміжок часу перебування на посаді кожного очільника Вишгородського району, як і в березні 2005 року не кричав про грабунок серед білого дня. Та й не міг, бо Вишгородщиною (на посаді голови райдержадміністрації) тоді керував якраз... його брат.

Кучкуймося, бо так авторитетніше!

Підтримати зібрання, на чолі якого стояв пан Єрема, приїжджав й інший сільський голова цього ж району — Микола Стукач. Діяльність останнього на посаді Новосілківського сільського голови й узагалі вражає. Підтримавши перед людьми Єрему словами «бережіть свого голову», пан Стукач далі маніпулював думкою присутніх на власний розсуд. «Проти мене порушили кримінальну справу лише за те, що я відмовився виконати розпорядження держчиновників і вилучити землю у сільської громади», — героїчно заявив він.

Насправді ж очільник Новосілок дещо, м’яко кажучи, перефразував суть. Обласне управління міліції й нині розслідує дві кримінальні справи стосовно Стукача. Утім звучать вони зовсім не так, як це подав підозрюваний. Отже, стаття 358 — «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів» — карається обмеженням волі на термін до п’яти років. Що цікаво, правоохоронці порушили кримінальну справу за частиною другою згаданої статті, яка дещо змінює суть цитованого вище: «дії, вчинені повторно або за попередньою змовою осіб»! Що ніяк не зіставляється з заявою про захист інтересів простого люду, чи не так? Швидше — навпаки! Однак і це ще не все. Проти пана Стукача порушено й іншу кримінальну справу — за 365 статтею, частиною третьою, яка звучить як «перевищення влади або службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки»!

«Кільцеве» питання

Олександру Єремі та Миколі Стукачу, очевидно, є про що поговорити. Перший, приміром, із законом так «не воював», однак таки потрапляв кілька разів до рук правоохоронців. Спершу в нетверезому стані, а згодом і за хуліганство. Утім навряд чи здіймати такий галас і «світити» себе обом було б вигідно, якби на кону не стояли чималі перспективи. Тим паче що 65 гектарів землі, про які йшлося, дійсно роздали, та районна влада цього й не приховує. «Ця територія справді передана розпорядженнями адміністрації людям. Але, по–перше, вона не входить у межі села. По–друге, згідно з законом, кожен громадянин має право на землю. І, можливо, Стукач та Єрема й не звикли віддавати людям те, що їм належить. Цілком імовірно, як і на попередні гектари, вони мали плани й на цю ділянку, проте адміністрація, яка керується українським законодавством, забезпечувала й забезпечуватиме законне право громадян України на землю», — пояснив «УМ» голова Вишгородської райдержадміністрації Анатолій Ольшанський.

Швидше за все, справа зовсім в іншому. Старі Петрівці й Новосілки входять у генплан... майбутньої кільцевої дороги навколо столиці. Отож, зрозуміло, дехто робить усе, аби скупити якомога більше землі навколо майбутньої дороги. Бо це — «золотий квиток» до її в десятки разів більшої рентабельності. Утім на сьогодні здійсненню їхніх далекосяжних планів заважає принципова позиція райдержадміністрації.

Олекса ФЕРТИК