Мюнхенський спіч

10.02.2009
Мюнхенський спіч

Новий віце–президент США Джозеф Байден вважає важливою зустріч із Прем’єр–міністром України в Мюнхені. (Фото Рейтер.)

Україна не сваритиметься з Росією, без проблем транзитуватиме газ до Європи і залюбки стане членом системи європейської колективної безпеки. У цьому Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко запевнила делегатів Міжнародної конференції з питань безпеки, яка проходила в Мюнхені. У саміті брали участь 13 глав держав і урядів, 46 міністрів, шестеро керівників великих міжнародних організацій включно з НАТО.

«Останніми роками вважається, що відносини між Україною та Росією стали жорст­кими і неконструктивними. Я, напевно, хотіла б спростувати ці речі, — заявила Тимошенко, виступаючи на пленарному засіданні «НАТО, Росія, нафта і газ: майбутнє європейської безпеки». — Треба розуміти позицію України як країни, яка основним пріоритетом вважає свою незалежність, суверенітет, захист національних інтересів. Це — справа життя багатьох поколінь в Україні. І ми надалі проводитимемо і відстоюватимемо цю політику. Але водночас, я переконана, що нам потрібно між Україною і Росією знайти конструктивні взаємоприйнятні варіанти співпраці. І я як Прем’єр–міністр своєї країни сприятиму цьому».

Окреслюючи свої геополітичні вектори, Тимошенко заявила, що виступає за приєднання України до європейської політики безпеки та оборони. «Сьогодні у світі є країни, в тому числі і регіон, який я представляю, які або не можуть, або не хочуть вступати до НАТО. Нове натхнення європейської політики безпеки й оборони дає шанс таким країнам отримати нову ідею об’єднання навколо нових принципів політики безпеки й оборони», — констатувала лідерка БЮТ. І водночас запевнила, що її уряд є прихильником поглиблення співпраці з Північноатлантичним альянсом.

У своєму виступі Тимошенко багато уваги присвятила газовому питанню. Зокрема, запропонувала Європі уніфікувати систему визначення цін на газ і його транзит, зазначивши, що остання газова криза показала фактичну відсутність в Євросоюзі єдиної енергетичної політики.

Висловивши сподівання, що після останнього газового конфлікту питання диверсифікації системи постачання газу до Європи вирішуватиметься активніше, Прем’єр–міністр наголосила, що Україна була і залишається надійним транзитером. І весь цей час «абсолютно чітко і не порушуючи» виконувала умови транзиту, тому жодні штрафні санкції за ті збитки, яких зазнала Європа через припинення постачання російського газу, нашій державі не загрожують.

А ставити питання про будівництво газопроводів в обхід нашої держави — це, за словами Тимошенко, «божевільна ідея», оскільки «додаткові газопроводи мають будуватися не в обхід, а для додаткових обсягів газу». Тим паче, що Україна «має всі необхідні потужності й для будівництва газопроводів, і для їх реконструкції та модернізації».

 

КОНТАКТИ

Перебуваючи у Мюнхені, Юлія Тимошенко провела кілька важливих зустрічей з учасниками конференції. Із президентом Світового банку Робертом Зеліком обговорила питання збільшення обсягів фінансування української економіки у 2008—2009 роках. Під час робочого сніданку з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу йшлося про шляхи зміцнення енергетичної безпеки, зокрема, стабільність постачання і транзиту природного газу.

Також український Прем’єр мала першу зустріч із новим віце–президентом США Джозефом Байденом, який запросив її відвідати Сполучені Штати. За словами Байдена, під час свого першого візиту в Європу як представника нової адміністрації президента США він вважає необхідною зустріч із Прем’єр–міністром України, «оскільки перспективи й успіх України багато в чому визначають успіх цілого регіону».