«Мене тринадцятого мали...»

10.02.2009
«Мене тринадцятого мали...»

Тимошенко й Порошенко: 2004 — друзі, 2005 — вороги, 2009 — знову друзі. (Фото з сайту «Таблоїд».)

Переговори про кадрові ротації в уряді входять у розпал. До кінця тижня коаліція має намір представити кандидатури нових міністрів, а також назвати імена тих, хто буде змушений виселятися з урядових кабінетів. Рішення буде прийняте у п’ятницю, 13–го, на засіданні ради коаліції.

Основна причина змін в уряді — переформатування коаліції, зазначив у коментарі «УМ» депутат від «Народної самооборони» Олесь Доній. «Міністри були делеговані в уряд тими силами, які на той момент утворили коаліцію, — пояснює Доній. — Та більшість, яка формувала уряд, уже канула в Лету. До коаліції долучився ще один учасник — Блок Литвина, а фракція «НУНС» поміняла керівництво. Всередині фракції відбулися зміни: ті сили, які виступали основними при формуванні квоти «НУНС», тепер опинилися в певній опозиції. А їхні представники в уряді залишилися».

Під приводом переформатування коаліції «більшовики» вирішили збільшити в Кабміні число «своїх» людей, а також позбутися чиновників, котрі їх не влаштовують. Одним із перших урядовців, що стоять у черзі на виліт, є міністр юстиції Микола Оніщук. «До Міністерства юстиції є чимало претензій, — проводить думку коаліції Доній. — Міністр підтримував укази Президента, які потім опротестовували в судах. Діями Оніщука керує більше політична відданість, аніж законослухняність».

Якщо крісло міністра юстиції звільниться, то на нього претендуватиме група «Народної самооборони». Лідер «НаСа» Юрій Луценко в інтерв’ю «Радіо Свобода» сказав, що Мін’юст міг би очолити або Віктор Шемчук, народний депутат і екс–прокурор Криму, або Віктор Мусіяка — правник, екс–заступник Голови ВР, котрий два роки тому передав Луценкові партію «Вперед, Україно!». «Самооборона» має претендента й на посаду міністра культури... — Олеся Донія.

Сам Доній у коментарі «УМ» сказав, що його кандидатуру справді обговорюють у фракції. «Моє прізвище лунало під час переговорів і тоді, коли формувалася перша коаліція цього парламенту — коаліція «НУНС» і БЮТ. Власне, я займаюся культурою більше, ніж політикою: організовую безліч літературно–музичних акцій, щорічні фестивалі — «Київська барикада», «Харківська барикада», «День незалежності з Махном» у Гуляйполі, «Карпатський вертеп», «Барикада на Тузлі». Я відкривав арт–клуби, випускав диски, видавав журнал «Молода Україна». Тобто це ділянка, якою я займаюся професійно і займатимусь незалежно від посади», — відрекомендував себе Доній.

Нагадаємо, наразі Міністерство культури і туризму очолює Василь Вовкун. Одним із найбільших досягнень Вовкуна на посаді називають поширення української мови в кінотеатрах, тоді як Доній — відомий прихильник постмодерну, сучасної поезії, апологетів суржику.

Кого точно залишать в уряді, то це міністра освіти та науки Івана Вакарчука — реформатора, який торік запровадив зовнішнє тестування при вступі у вищі навчальні заклади. «Одностайно всі групи впливу всередині демократичної частини «НУНС» прийняли рішення не міняти міністра освіти. Я з радістю прийняв це рішення — мені також надзвичайно імпонує і постать пана Вакарчука, і його діяльність на посаді», — заявив з цього приводу Юрій Луценко.

Міністр внутрішніх справ сказав, що з «нашоукраїнської» квоти, найімовірніше, в уряді залишаться міністр будівництва і регіонального розвитку Василь Куйбіда (квота Народного руху), «комунальник» Олексій Кучеренко та «охоронець здо­ров’я» Василь Князевич.

Досить хитким є становище віце–прем’єр–міністра Івана Васюника, який ще восени допік Тимошенко постійним опонуванням на засіданнях уряду, а також ще двох «вірних ющенківців» — міністра у справах молоді, сім’ї та спорту Юрія Павленка й глави МНС Володимира Шандри.

Тим часом серед політиків, які можуть поповнити склад Кабміну, називають... Петра Порошенка. За даними «УМ», чутки про входження голови наглядової ради Нацбанку в уряд почали ходити ще тоді, коли коаліціонери тільки заявили про можливі ротації в Кабміні. За даними газети «Коммєрсант–Україна», Порошенко може зайняти в уряді посаду Васюника.

Цей тиждень буде присвячений активним переговорам. Коаліціонерам треба не тільки поділити між собою посади, а й запропонувати такі ротації, які змогли б дістати підтримку парламентського залу. Олесь Доній каже, що процес голосування буде достатньо проблемним. «Є багато інтересів як усередині фракції, так і всередині коаліції. Нам треба знаходити компроміси, зокрема, з опозиційною частиною «НУНС», — сказав депутат.

Не виключено, що на біржу політичних торгів знову покличуть комуністів. Їх можуть звабити посадою віце–спікера, яку замість Олександра Лавриновича може зайняти Адам Мартинюк. Депутати від БЮТ уже зареєстрували в парламенті постанову про звільнення Лавриновича.