«Кайф» на кордоні

10.02.2009
«Кайф» на кордоні

Службовий собака знайшов «травичку» безпомилково. (Фото надане Державною прикордонною службою України.)

Молдавська «травка»

Позаминулої ночі на Одещині затримали «Мерседес», дверцята якого були буквально нашпиговані пакунками з «травкою». Як повідомили «УМ» у відділі з питань взаємодії зі ЗМІ Держприкордонслужби, звичайна автівка з Молдови на пункті пропуску «Кучурган» обрала смугу спрощеного контролю «зелений коридор», але не сподобалася службовому собаці. Тому авто, яким керував 25–річний росіянин, вивели з загального потоку.

Уже за мить з’ясувалося, що пес не помилився: спочатку під обшивкою дверцят іномарки прикордонники і митники знайшли 22 поліетиленові пакунки з речовиною рослинного походження темно–зеленого кольору — марихуаною. Згодом схованки з «травичкою» знайшли ще й у верхній частині передніх крил. Загалом — 39 пакунків, або майже 11,5 кілограма «плану». Наразі зілля передане до Дністровської митниці для експертизи.

«Екстазі» із «Беркутом»

Натомість закарпатські правоохоронцям із відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків вдалося затримати двох торговців «екстазі», які налагодили через Карпати наркотрафік. «Ідеться не про якісь жалюгідні дози, а про гуртове постачання наркозілля, яке налагодили два «битих вовки» з судимостями — 56–річний Василь з Чопа та 33–річний Олексій з Мукачева, — повідомив «УМ» прес–офіцер обласної міліції Закарпаття Іван Ладжун. — Таких не просто «узяти», потрібні були незаперечні докази їхньої причетності до наркобізнесу.

Торговців узяли «під ковпак», і невдовзі правоохоронці дізналися, що до закарпатського дуету нещодавно приїхали гості з Галичини (усі — з кримінальним минулим), щоб купити велику кількість небезпечного синтетичного наркотику «екстазі». Ні гості, ні продавці не знали, що вони під наглядом міліції. Тож коли наркоділки зібралися на одній з автозаправок неподалік Мукачева, на них уже чатували бійці «Беркута». Щойно злочинці обміняли пігулки на гроші у салоні авто, їх блискавично оточили правоохоронці, а виїзд з АЗС блокували працівники ДАІ. І хоча злочинці чинили шалений опір й намагалися втекти, їх затримано. Міліція вилучила в них 17 тисяч гривень та 3 605 пігулок «екстазі».

Хто замовляв героїн на Бердичів?

Ще один міжнародний канал надходження важких наркотиків (героїну та кокаїну) ліквідували житомирські правоохоронці. Свого «гостя» вони затримали в аеропорту «Бориспіль». За словами керівника прес–служби обласної міліції Житомирщини Валерія Фільо, ще у грудні минулого року право­охоронці дізналися про те, що група ділків шукає шляхи збуту синтетичних наркотиків на території Вінницької, Житомирської та Київської областей.

«Тоді майже одночасно в розважальних закладах Житомира міліція зафіксувала окремі факти продажу героїну, — зазначає пан Фільо. — Відтак оперативники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків вийшли на наркоділків та встановили з ними контакт. Зловмисники не підозрювали, що мають справу з правоохоронцями, і на початку лютого після тривалих переговорів сторони домовились про оптову закупівлю героїну».

Першу партію на двісті грамів (ціна — 11 тисяч доларів США) двоє ділків привезли до Бердичева й одразу були затримані міліцією. В орендованій ними квартирі було знайдено ще сто грамів героїну. Третій торговець — громадянин Молдови, саме віз півкіло героїну на собі зі Стамбула. Щойно він перетнув митний кордон в аеропорту «Бориспіль», як наручники клацнули й на його зап’ястях. З’ясувалося, що цього «гостя» вже давно оголошено в міжнародний розшук, при ньому знайдено й підроблений український паспорт.

Наразі щодо всіх трьох наркоділків порушено кримінальну справу. Замість 100 тисяч доларів, які вони розраховували заробити, їм «світить» позбавлення волі на термін від восьми до дванадцяти років.

 

ДОВІДКА «УМ»

За даними МВС, на сьогодні в Україні зареєстровано 174,1 тисячі споживачів наркотиків. Протягом останніх п’яти років ця кількість зросла у півтора раза, а у сільській місцевості число споживачів наркотиків збільшилося вдвічі. Кількість неповнолітніх наркоманів складає 4,3 тисячі осіб. І це лише офіційні дані. У минулому році викрито 63,3 тис. злочинів, пов’язаних із наркотиками. Вилучено 12,9 тонн наркотичних засобів, що складає понад 16,3 млн. доз. Для порівняння: якщо у 2005 році зареєстровано 117 фактів вилучення героїну, то у 2008 році — вже 375; удвічі більше виявлено фактів вилучення кокаїну та втричі — амфетаміну.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>