Нагороди — американські, лауреати — британські

10.02.2009
Нагороди — американські, лауреати — британські

Роберт Плант і Елісон Краусс — 5 «Греммі» на двох. (Фото Рейтер.)

Недільного вечора в концертній залі «Степлс–центр» у Лос–Анджелесі відбулася 51–ша щорічна церемонія вручення найвищих музичних нагород США «Греммі». Переможців у різноманітних категоріях (від популярних музичних жанрів до класичної музики), починаючи з 1958 року, визначають члени Американської академії звукозапису. Кількість категорій постійно зростає — цього року їх було 110.

Цього року в більшості головних категорій перемогли британські артисти. «Греммі» в двох найпрестижніших номінаціях «Запис року» та «Альбом року» дісталися колишньому вокалісту групи «Лед Зеппелін» Роберту Планту та американській співачці і скрипальці Елісон Краусс за пісню Please Read the Letter («Будь ласка, прочитай цей лист») та за їхній спільний альбом. Плант та Краусс отримали ще три «Греммі» в категоріях «Найкращий сучасний американський фольк–альбом», «Найкращий дует у жанрі музики кантрі» та «Найкращий дует у жанрі поп». Вражений 60–річний рокер Плант заявив, ледве втримуючи в руках п’ять дорогоцінних статуеток: «Здається, я божеволію». 37–річна Краусс була менш емоційною, бо вже звикла: разом з останніми п’ятьма нагородами вона має вдома вже 26 статуеток «Греммі». Показово, що Елісон Краусс була єдиним виконавцем з–за меж Великої Британії серед п’яти номінантів у категорії «Запис року». Кращою піснею 2008 року визнана композиція Viva la Vida британської рок–групи Coldplay. Окрім того, група отримала ще дві премії «Греммі»: за краще виконання і кращий рок–альбом. 20–річна співачка з Лондона Адель отримала дві «Греммі»: як найкращий новий артист та за найкраще вокальне поп–виконання. Неокласики британської рок–музики, гурт Radiohead, також повезли додому дві почесні статуетки: за найкращий альбом альтернативної музики In Rainbows («У веселках») та дизайн обкладинки цього альбому. Заслужений британський рокер Пітер Гебріел був відзначений «Греммі» за музику до американського повнометражного мультфільму Wall–E. Сер Пол Маккартні програв у категорії «Найкращий чоловічий вокал», але не відмовив собі та публіці в задоволенні й виконав під час церемонії одну зі старих класичних бітлівських пісень.

Американські виконавці трохи відігралися за рахунок власне американських жанрів — реп та хіп–хоп. Репер Ліл Уейн мав вісім номінацій і в підсумку переміг у чотирьох. Співачка та акторка Дженніфер Хадсон перемогла в категорії «Найкращий альбом у жанрі ритм–енд–блюз». Почесною нагородою «Греммі» за внесок у музичну культуру відзначили популярний у 60–х роках американський негритянський вокальний квартет The Four Tops («Чотири вершини»). На жаль, на цей час трьох його членів вже немає серед живих.

І цього року не поталанило українським музикантам. У категорії № 102 («Найкраще інструментальне виконання соліста з оркестром») номінувався американський скрипаль португальського походження Ельмар Олівейра у супроводі Національного симфонічного оркестру України. Але переможцем визнано американську скрипальку Хіларі Хан у супроводі Симфонічного оркестру Шведського радіо.

 

КОМЕНТАР

Олександр Горностай,

генеральний директор Національного симфонічного оркестру України:

— Це перемога і дуже приємний подарунок до 90–річчя нашого колективу, яке ми відзначали нещодавно. Все ж таки вийти у фінал, тобто потрапити в п’ятірку найкращих — а до оргкомітету надходять тисячі заявок — це справді велике досягнення. Жоден оркестр із пострадянських країн не був номінантом «Греммі». А ми вже номінувалися двічі, так що, можливо, з третьої спроби покращимо цей результат. До речі, чимало тих, хто отримує нагороди — багаторазові фіналісти цього рейтингу, до визнання Академії звукозапису США музиканти йдуть багато років.