«Мишоловка» для сиру

06.02.2009

Співробітники податкової міліції Полтавщини «засвітили» ніде не зареєстрований «сирзавод», який тривалий час діяв в одному з сіл Чутівського району. Спеціалізувався він на виготовленні справжнього делікатесу — копченого ниткового сиру. Тож проблем зі збутом у підприємливої дами, котра організувала згадане «тіньове» виробництво, не було: смакоту постачали в торгові «точки» не лише Полтавської, а й кількох сусідніх областей. При цьому, звісно, не вказували, в яких умовах її продукували...

Як з’ясувалося, переробляли куплену в приватників молочну сировину, яку, звісно, ніхто не перевіряв, у , м’яко кажучи, не пристосованому для цього приміщенні колишньої... котельні. Звідти сирна маса потрапляла в інший «цех» — приватний будинок поблизу цвинтаря, де її коптили і, власне, доводили до кондиції. Такий нехитрий виробничий ланцюг вражав тотальною антисанітарією. Не кажучи вже про те, що в персоналу, який його обслуговував, не було ніяких медичних дозволів на роботу з харчовими продуктами.

Зрештою, коли зразки виготовленого у «підпіллі» копченого ниткового сиру «Джилі» перевірили фахівці–експерти, то з’ясувалося, що вони не лише не відповідають встановленим для цього виду продукції стандартам, а й містять у собі підвищену кількість збудників стафілококової інфекції. Тож, як повідомив власкору «УМ» речник податкової міліції області Сергій Степанович, близько шести тонн вилученого «натурпродукту» довелося утилізувати, а «тіньове» підприємство закрити назавжди.