На інших подивитися

06.02.2009
На інших подивитися

Швейцарець Дідьє Куше став чемпіоном світу в супергіганті. (Фото Рейтер.)

З’їздити взимку в Карпати й покататися для свого задоволення на лижах полюбляють чимало наших співвітчизників. А от знайти гірськолижників, які могли б захищати честь держави на високому міжнародному рівні, дуже складно. І гори в нас не такі високі, й траси на них не відповідають належним вимогам, та й місць, де можна професійно навчатися гірськолижному спорту, бракує. Попри це, українці регулярно виступають на міжнародній арені. І хоча рівень майстерності не дозволяє пробиватися на етапи елітного Кубка світу, вони беруть участь у менш престижних змаганнях, а на чемпіонати світу й Олімпійські ігри потрапляють за національною квотою. Донедавна наші спортсмени надавали перевагу технічним дисциплінам і лише тепер почали пробувати сили у швидкісних.

У вівторок черговий світовий форум стартував у французькому містечку Валь д’Ізер. Попри те, що і в самій Франції, і поруч із нею розташовується чимало альпійських гірськолижних трас, приймати змагання такого рангу французам дозволили після 47–річної перерви.

На місце змагань збірна України прибула доволі представницькою делегацією (сім спортсменів) з Австрії, де проводила тренувальний збір. У перший день чемпіонату троє наших дівчат долали трасу супергіганта. І нехай дебют у швидкісних дисциплінах на змаганнях такого рангу Анастасія Скрябіна, Тамара Гісем та 19–річна Богдана Мацьоцька завершили далеко від п’єдесталу, заслуговує на повагу вже сам факт, що представниці Закарпаття й Івано–Франківщини впоралися зі складною трасою. Адже з 55 спортсменок фінішу досягли лише 38. Не змогли завершити спуск такі аси, як чемпіонка світу–2007 шведка Аня Персон, олімпійська чемпіонка американка Джулія Манкузо, австрійка Рената Гечль, італійка Лючія Рек’я. Заслужену перемогу святкувала багаторазова призерка престижних змагань Ліндсі Вонн зі США.

У чоловіків у супергіганті тріумфував досвідчений швейцарець Дідьє Куше, якому в цьому році вже «стукне» 35. Єдиний наш представник у цій дисципліні, Ростислав Фещук, звісно, суттєво поступився призерам. Але 18–річний киянин принаймні дістався до фінішних воріт — на відміну від 23 суперників, яким це не вдалося.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Валь д’Ізер

(Франція), 3–15 лютого

Супергігант. Чоловіки. 1. Куше (Швейцарія) — 1 хв. 19,41 сек. 2. Філл (Італія) — 1.20,40. 3. Свіндал (Норвегія) — 1.20,43... 46. Фещук (Україна) — 1.33,22.

Жінки. 1. Вонн (США) — 1.20,73. 2. Маршан–Арв’є (Франція) — 1.21,07. 3. Фішбахер (Австрія) — 1.21,13... 32. Скрябіна — 1.33,10. 33. Мацьоцька — 1.34,15... 36. Гісем (усі — Україна) — 1.35,31...