За заповідями Лобановського

06.02.2009
За заповідями Лобановського

Українці святкують перший гол у ворота збірної Італії. (Фото Рейтер.)

Легендарний футбольний тренер Валерій Лобановський казав, що в його команді нападати й захищатися мусять уміти всі гравці незалежно від амплуа. Після останнього спареного туру російської вищої ліги керівництво «Сокола» може всерйоз задуматися над регулярним утіленням цих слів Метра в дію. Річ у тім, що на поєдинки до Бєлгорода кияни привезли мінімально допустимих 15 польових гравців, серед яких нараховувалося лише троє номінальних захисників. Один із них, Дмитро Якушин, узагалі вийшов на лід у авральному порядку, адже не встиг як слід вилікувати травму.

Причиною проблем зі складом стало те, що основа «Сокола» зараз перебуває в Латвії, де в лавах збірної України змагається за вихід на Олімпійські ігри–2010 (учора надвечір у стартовому матчі «синьо–жовті» перемогли Італію). Тож у чемпіонаті Росії кияни виступають ледь не другим складом. Щоправда, з клубом залишилося й кілька лідерів, зокрема, росіянин Вадим Аверкін і Віталій Лахматов — українець, заграний за швейцарську «молодіжку».

Анатолій Степанищев, який керував «Соколом» у Бєлгороді, заповнював діри в захисних редутах гравцями наступального плану. У вівторок перепрофілюватися довелося Віталію Доніці та двом Сергіям — Харченку й Черненку. Перший досвід виявився невдалим: якщо напад і закинув п’ять шайб, то захист відіграв просто жахливо — за спиною у Вадима Селівестрова й Олександра Федорова дев’ять разів спалахувало червоне світло.

У середу захист киян видозмінився. Допомагати Федорову обороняти ворота відправили Дмитра Німенка, Олександра Караульщука та Олексія Войцеховського. Такі перестановки пішли на користь не лише задній лінії, а й нападу. Учорашній захисник Харченко відзначився голами аж двічі. Звичну результативну гру показав Аверкін, котрий за два поєдинки закинув три шайби. У підсумку, українці реваншувалися за поразку, дотиснувши «Бєлгород» в останній 20–хвилинці.

Відтак «Сокіл» знову вийшов на перший рядок таблиці, оскільки його головний конкурент, «Дмитров», несподівано двічі поступився в Рязані.

Наступні поєдинки кияни проведуть у неділю й понеділок саме проти грізних рязанців.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Росії. Вища ліга. Дивізіон «Захід». 2–й етап. «Бєлгород» — «Сокіл» — 9:5, 3:6 (0:1, 2:1, 1:4; Асєєв, 30 (більш.); Романов, 31 (більш.); Бусигін, 43 — Дяченко, 4; Харченко, 27, 47; Караульщук, 41; Лахматов, 49 (більш.); Аверкін, 54 (бул.)); «Рязань» — «Дмитров» — 1:0, 3:2; «Кристал» — ХК ВМФ — 0:8, 2:4; «Капітан» — «Рись» — 4:6, 6:2; МХК «Крилья совєтов» — «Титан» — 1:2 Б, 5:4; «Липецьк» — «Крилья совєтов» — 4:2, 2:4.

Турнірне становище: «Сокіл», «Дмитров» — 132, «Рись» — 117, МХК «КС» — 112, «Рязань» — 97, «Капітан» — 92, «Бєлгород» — 68, ХК ВМФ — 58, «КС» — 56, «Липецьк» — 55, «Кристал» — 48, «Титан» — 40.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Чемпіонат України. «Експрес» — «Компаньйон» — 1:15, 0:19.

* * *

НХЛ. «Баффало» — «Торонто» — 5:0 (Понікаровський «Т» — 12.24, 2 кидки, «0»).

* * *

Олімпійський кваліфікаційний турнір. Група F (Рига). Італія — Україна — 2:3 (0:1, 0:0, 2:2).

Подробиці читайте в «УМ» завтра.