Приклад подає Кобилянська

05.02.2009
Приклад подає Кобилянська

Зразкова вулиця відтепер є і в Чернівцях. (Фото автора.)

36 чернівчан узяли участь у конкурсі на посаду працівника благоустрою або ж двірника, які працюватимуть на вулиці Ольги Кобилянської. Серед претендентів були люди з великим досвідом роботи та вищою освітою. З усіх бажаючих обрали лише сімох найдостойніших, серед яких п’ятеро двірників та двоє водіїв. Останні, до речі, потрібні для обслуговування універсальної машини для прибирання вулиці, яку під час святкування 600–річного ювілею місту подарував підприємець Іван Мокрицький.

Відремонтована і відреставрована вулиця Ольги Кобилянської, нарешті, стала пішохідною: вона повернула собі статус колишньої Панської вулиці, де залюбки ще за австрійських часів прогулювалися жителі міста. Багато років мерія і правоохоронці намагалися заборонити проїзд вулицею приватного автотранспорту, але це практично не вдавалось. Тепер, коли її повністю переробили — замінили старі, майже сторічні, комунальні мережі, посеред вулиці висадили дерева, поставили декоративні лавки, повісили стилізовані під старовину ліхтарі — вулиця стала справжньою окрасою міста. Відповідно у міській раді вирішили надати їй особливого статусу і навіть створили спеціальну дільницю при комунальному підприємстві «Чернівціспецкомунтранс», працівники якої будуть прибирати лише цю вулицю.

Щоденно з шостої ранку до дванадцятої ночі, а також у вихідні та святкові дні вулицю імені Ольги Кобилянської та прилеглі до неї дороги прибиратимуть тричі на добу. Щосуботи її митимуть, а влітку при температурі понад 25 градусів двічі на день поливатимуть. Двірників набирали на конкурсній основі, а однією з умов була чернівецька прописка. А ще — комунікабельність і уміння розповісти гостям міста про історію вулиці. Зарплата з преміями та надбавками становитиме близько трьох тисяч гривень. Тому й не дивно, що на конкурс, який відбувся вчора, подали заявки 36 осіб.

Усі по черзі розповідали про свою освіту та досвід роботи. До прикладу, Марія Костюк уже близько 40 років працює у сфері комунального господарства. Проте жінка вирішила змінити місце роботи. Вона вже п’ять років проживає на вулиці Кобилянської й результатами праці попередніх двірників незадоволена. Тому й вирішила взяти справу у свої руки. Адже з першого березня Марія Костюк виконуватиме обов’язки бригадира працівників благоустрою. А от Іван Онуфраш працюватиме водієм на спеціальній міні–автівці для прибирання вулиці. Чоловік каже, що прийшов сюди через високу зарплатню і вважає, що з покладеними на нього завданнями впорається.

Машина, якою керуватиме пан Онуфраш, уже очікує на свого водія. Міні–автівка обладнана за сучасними європейськими технологіями. У житлово–комунальному господарстві вважають, що кастинг завершився успішно. Однак влаштовувати конкурс на посаду двірників в інших визначних місцях Чернівців не поспішають. Поки що обмежаться лише Кобилянською.

З 1 березня чернівчани зможуть оцінити зусилля міської влади і нових працівників. Поки що всі вони на випробувальному терміні. Якщо їхню роботу оцінять належним чином, то з кожним буде підписано контракт на рік.