Самоблокування

04.02.2009
Самоблокування

Партія регіонів блокує Раду, щоб не підтверджувати повноваження уряду. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

«Іду собі з наміром попрацювати, звіт уряду послухати, заходжу в зал — а там на тобі, блокують! Питаю: що трапилось? А вони: а ми знаємо? Не заважай, кажуть», — картинно обурено жестикулюючи, скаржився комусь по телефону депутат–БЮТівець, «випадково» походжаючи перед журналістами. Утім якщо обурення «тимошенківців» могло грішити награністю, то розгубленість «регіоналів» була цілком щирою. Воно й не дивно, адже протягом цілого дня їм, здається, так ніхто толком і не пояснив, що відповідати пресі на запитання про мету блокування трибуни. Напередодні Партія регіонів вимагала, аби одразу після відкриття сесії перед Верховною Радою прозвітував про свою роботу уряд Тимошенко. Кабмін на чолі з Прем’єркою висловив гарячу готовність негайно виступити зі звітом. І фактично в повному складі прийшов на урочисте (з нагоди закриття попередньої і відкриття нової сесії) засідання ВР — з наміром прозвітувати.

Та вимоги ПР змінилися: перенести звіт Кабміну на четвер. «У них просто немає голосів за відставку уряду!» — сміялися БЮТівці. «Ми просто не хочемо, щоб Юля знову всіх облила брудом, а сама вийшла біла й пухнаста — хай звітує разом із Президентом!» — буркотіли у відповідь «регіонали». «Нашоукраїнці», «литвинівці» й комуністи ходили з іронічними усмішками — у тому, що голосів за відставку уряду не набирається, вони не сумнівалися, тому й не заморочувалися.

 

«Нас підставили, як маленьких»

«Скажи їм, що зарплату дають, хай біжать чергу займати», — вигадували методи очистки трибуни від «регіоналів» «коаліційні» нардепи. Зарплату справді давали, але «блокаторам» вона, очевидно, була не надто потрібна. Навіть не знаючи, для чого, ті чесно стояли на варті президії. Згодом розповідали, що зранку їх усіх обдзвонили з фракції і сказали прийти на роботу раніше — блокувати трибуну. Для чого — не пояснили.

Послухавши, що говорили «блокатори» та їхні колеги по фракції не на камеру чи диктофон, бідак ставало відверто шкода. «Нас підставляють, як маленьких», «соромище», «він же (Янукович) такими дурницями сам нищить свій рейтинг!», «ох і пролетимо ж ми на виборах» — це тільки найм’якші з уживаних ними висловів. Мовляв, іще ж у понеділок стало зрозуміло, що «ця Юлька знову нас обіграла» (висловивши готовність негайно прозвітувати й поставити на голосування резолюцію про недовіру уряду), але якесь особливо високе керівництво ПР вперто гне свою лінію. З іншого боку, треба ж було перед виборцями зайвий раз наголосити на тому, що саме політика уряду ввергає країну в економічну кризу. А що виборці знову розчаруються, коли замість опинитися у відставці Тимошенко знову тріумфально помахає ручкою лузерам–«регіоналам», чиїх голосів відверто менше, ніж потрібних для її відставки 226, — про це подумати завжди встигнеться.

А голосів таки не вистачало. Не бачачи реальної альтернативи, в умовах кризи за відставку Кабміну не збиралися голосувати державницьки налаштовані «нашоукраїнці» — не члени коаліції. Про членів і казати нічого, а щодо комуністів, то в тих, як подейкують в кулуарах, свій інтерес не ображати Тимошенко — зелений і з багатьма нулями.

Хочемо всіх і одразу!

Відтак лідер ПР Віктор Янукович був змушений пояснювати, що перенесення урядового звіту на четвер його сила вимагає, «щоб нормально підготуватись до роботи, яку вимагає від нас суспільство. Щоб ми запросили голів обласних рад, щоб підготувався Президент, підготувався уряд й інші гілки влади, які готові в цьому залі публічно провести цю дискусію». І, до речі, необов’язково за звітом має йти відставка Кабміну — це вже вирішуватимуть по факту.

«Ми хочемо почути антикризову програму. Можливо, допомогти її сформувати, висловити свою точку зору. Всі 450 депутатів зобов’язані нести відповідальність за стан справ у країні. А звітувати у вівторок — це намагання уникнути відповідальності, — обурювався Віктор Федорович. — Якщо є у ВР достатня кількість депутатів, вони повинні заявити публічно, що готові підтримати цю програму. Буде більшість — чудово, хай беруть на себе відповідальність разом з урядом і виконують цю програму».

До слова, після негативного голосування за недовіру уряд і справді міг би подати на затвердження парламенту свою програму і під шумок отримати за неї більше 226 голосів. Однак чи існує та програма — питання риторичне. Принаймні опитані «УМ» депутати про неї не чули.

Небажання «Регіонів» заслуховувати тільки уряд, без інших гілок влади, представник ПР Юрій Мірошниченко пояснив «УМ» так: «От заслухали ми Нацбанк — а він перекинув усю провину на уряд. Тепер заслухаємо уряд, а він перекине провину на Президента? Ні, так не піде — давайте всіх одразу». Дані про те, що ПР бракує голосів за відставку Кабміну, Юрій відкинув.

Юля порадила «Регіонам» запастися памперсами

Натомість Юлія Тимошенко, яка після відкриття сесії не пішла, а чекала, чи не надумають депутати її заслухати, зрештою вийшла до журналістів і звинуватила ПР у намаганні «дестабілізувати країну». «Ми запропонували Партії регіонів послухати звіт уряду в середу вранці, якщо вони сьогодні не готові. Можливо, у них доповідь, яка буде критикувати уряд, не написана, можливо, запитання до уряду депутатам не роздали, не знаю, чому вони не готові. Але з середою вони також не погоджуються, — повідомила Прем’єрка. — На жаль, сьогодні Партія регіонів живе за принципом: чим гірше — тим краще».

Увечері Рада таки запрацювала, почавши розгляд нейтральних економічних законопроектів. Перед тим начебто домовилися влаштувати звіт влади із запрошенням навіть Президента в четвер. Однак Тимошенко в цей день перебуватиме в закордонному відрядженні. «Якщо вже ініціювали відставку уряду, то майте елементарну чоловічу і політичну мудрість послухати, а не памперси вдягати на такі слухання», — заявила вчора ЮВТ. І нагадала, що навіть після голосування за відставку Кабінету Міністрів він працюватиме як виконуючий обов’язки — до створення нової коаліції.

 

Пояснення

А далі — вибори?

Тим часом у кулуарах з’являлися все нові версії реальних мотивів ПР. Серед них — припущення про те, що насправді хтось із «регіональної» верхівки вже домовився з Президентом про розпуск Верховної Ради. Оскільки шляхом складання 150 мандатів дати підставу для розпуску вже фактично неможливо — після того як парламент скасував можливість «обнулення» партійних списків, залишається хіба що пункт про 30 днів бездіяльності парламенту, який дає підстави для його розпуску. «Зараз у партії домінує лінія Дмитра Фірташа, якому дуже потрібні дострокові вибори, — йому вже пообіцяли 40 відсотків місць у наступному списку», — поділився інформацією вже колишній «регіонал» Тарас Чорновіл. Утім, за його ж словами, возвеличення Фірташа невигідне Рінату Ахметову, який раніше також підтримував ідею позачергових виборів. Утім тоді її пропагував і Президент, а тепер ситуація змінилася.

Хтозна, як Фірташ, а от Янукович напередодні з Віктором Ющенком і справді зустрічався. «Короткотерміново». «Президент хотів від мене особисто почути мою позицію — я сказав, що позиція буде жорсткою і ми будемо вимагати, щоб Президент, Прем’єр, Верховна Рада зібралися разом і розглянули стан справ у країні», — розповів лідер ПР.

А блокувати президію Янукович пообіцяв, «аж доки ми досягнемо своєї мети». Ще й виборців під парламент запросять — кажуть, на четвер «Регіони» збираються підтягти до ВР пару тисяч народу. Залишилося ще з’ясувати, яка ж у них мета.