Свободу слова душить школа!

27.01.2009

Учні кількох римських ліцеїв вважають, що оцінка з поведінки — це замах на свободу слова, тому мають намір відстоювати своє право в наглядових радах ліцеїв, а якщо не вдасться — то й вище.

Усе почалося з того, що кількох учнів не допустили на заміську екскурсію з огляду на погані оцінки з поведінки. Їхні колеги резонно зауважили, що ці «двійки» було «впаяно» за участь у недавніх акціях протесту проти нового закону про шкільну освіту, який запропонував уряд Сильвіо Берлусконі. «Молоді люди, висловлюючи свій протест, скористалися з належного їм права на свободу слова» — записано в резолюції загальних зборів учнів одного з римських ліцеїв. Школярі посилаються на італійську Хартію прав учня, в якій чітко записано, що «оцінка з поведінки не може бути інструментом позбавлення свободи висловлення переконань».

Учні тепер мають намір підготувати звіт щодо цієї ситуації у всіх римських ліцеях. Узагальнені висновки передадуть до столичної освітянської кураторської служби, а якщо й це не дасть результату, школярі звернуться до міністерства освіти Італії.