Знову височіє наша цитадель

23.01.2009
Знову височіє наша цитадель

Відновлений палац Розумовських у Батурині. (Фото з сайту сult.gov.ua.)

Батурин — звучить гордо, відколи у 2004 році Президент Віктор Ющенко взявся за актуалізцію його історичної ваги. Наразі це маленьке містечко, вікна будинків якого часто світять пусткою. Відтак масштаби реконструкції та реставрації, розгорнутої тут, справді вражають. Учора, до Дня Злуки, на центральній площі Батурина біля відновлюваної цитаделі та церкви Президент урочисто відкрив пам’ятник п’яти українським гетьманам–самостійникам: Самойловичу, Многогрішному, Мазепі, Орлику та Розумовському, які схилилися над символічною долею України. Столицею цих гетьманів був саме Батурин. Відкриваючи пам’ятник, глава держави нагадав, що союз гетьмана Івана Мазепи зі шведським королем Карлом XII був спробою вирвати Україну з–під диктатури і терору Москви, а знищення міста та його жителів російськими військами графа Меньшикова у 1708–му на сотні років уперед визначило уярмлений статус українців. «Це був вирок для України, — сказав Президент. — Велич — у тому, що через 300 років ми докопалися до історичної правди. Велич буде матеріалізована в цьому пам’ятнику, в образі п’яти гетьманів».

За масштабами і швидкістю історичної реконструкції Батурин — безпрецедентний для України. За сім місяців тут практично відновлено церкву Воскресіння Господнього, гетьманський будинок та скарбницю, цитадель з оборонними стінами, вежами і ровом, а також палац гетьмана Кирила Розумовського з двома флігелями. Усе це разом — історично–культурний заповідник «Гетьманська столиця». Вартість проекту — 174 млн. 439 тис. грн., з яких наразі освоєно 105 млн. 704 тис., причому 80 млн. склали кошти з державного бюджету, а понад 16 млн. — благодійні кошти.

Згідно з указом Президента тут має також постати військовий ліцей на 1500 ліцеїстів віком 5—12 класів. Останнє — ще не початий край роботи. «Тут необхідно ще створити відповідну базу, в тому числі й для польо­вих навчань, і для того, щоб привозити сюди ліцеїстів з інших ліцеїв країни», — сказав журналістам міністр оборони Юрій Єхануров, який теж узяв участь у батуринських урочистостях.

Після відкриття пам’ятни­ка всі перемістилися до відновленого палацу гетьмана Розумовського, де в розкішній античній залі відбулося нагородження державними нагородами та званнями. Президент нагородив людей, які особисто доклалися до відбудови Батурина як гетьманської столиці. Орденами «За заслуги» I ступеня нагороджено Анатолія Антонюка, директора Державного науково–дослідного та проектного інституту «УкрНДІпроектреставрація»; Миколу Коваленка, генерального директора «Спеціального науково–реставраційного проектного будівельно–виробничого підприємства «Укрреставрація». Орден «За заслуги» II ступеня отримав Сергій Тарута, голова ради директорів «Індустріального союзу Донбасу». Орден «За заслуги» III ступеня тепер має скандально відомий газовий бізнесмен Дмитро Фірташ, голова ради директорів компанії «Груп ДФ»; крім нього — Олексій Івченко, голова спостережної ради «Єврогазбанку»; Жан Роберт Жуе, гендиректор акціонерного товариства «Арселор Міттал Кривий Ріг», та Вадим Новінський, президент «Смарт–холдингу».

Також у відновленому батуринському палаці відбулася церемонія нагородження відомих митців, науковців, державних діячів. Звання Героїв України із врученням Ордена Держави присвоєно композитору Євгену Станковичу й письменнику Романові Іваничуку. Одени Свободи дістали Михайло Горинь та Борис Олійник. Відзначено дер­жавними нагородами також Володимира Горбуліна, Лілію Григорович, Миколу Жулинського, віце–прем’єра Івана Васюника, Василя Зінкевича, Оксану Забужко, Лілію Подкопаєву, Катерину Серебрянську та ін. Народними артистами стали «під шумок» Дня Злуки співачка Марія Бурмака, актори Ольга Сумська й Остап Ступка та оперний соліст Сергій Магера. Заслуженою артисткою стала співачка Тіна Кароль. n