У передчутті вето

20.01.2009

Цей тиждень Верховна Ра­да працює в комітетах. Формально. Бо чимало депутатів роз’їхалися відпочивати. Зате щойно прийде лютий — парламент знову включиться в політичні розборки у пленарному режимі. Зокрема, щоб долати президентські вето.

Голова Верховної Ради Воло­димир Литвин не сумнівається, що Президент відхилить кілька законів. Зокрема, спікер очікує вето на закон про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення, а також на закон про парламентські слідчі комісії, котрий, зокрема, передбачає створення комісії для імпічменту глави держави. Про це Литвин заявив учора на прес–конференції. «Мені не дуже хотілося б, щоб я в цьому плані виявився крайнім. Щоб не був поставлений перед фактом необхідності підписання цього закону. Бо, судячи з тієї кількості депутатів, які проголосували за ухвалення закону, потенціал для подолання вето є надзвичайно великим», — цитує спікера «Українська правда».

Водночас Володимир Литвин вважає, що здійснити процедуру імпічменту Президента зараз нереально. «Питання імпічменту залишиться на рівні політичних розмов і не прийде до логічного завершення. Дуже складний механізм, який реалізувати, дотримуючись Конституції, практично неможливо», — заявив Литвин уже в іншій з’яві, кілька днів тому під час інтерв’ю телеканалу «Рада».