Гарячі швейцарські канікули

16.01.2009

Голова секретаріату Президента Віктор Балога ледве не згорів у пожежі, перебуваючи на відпочинку в Швейцарії. Про це, посилаючись на власні джерела, пише інтернет–видання «Українська правда». Власне, спершу статус погорільця приписали самому главі держави, Вікторові Ющенку. Статтю про те, що український Президент нібито орендував шале на швейцарському лижному курорті Гштаад у кантоні Берн, яке загорілося в ніч на 29 грудня, першою оприлюднила британська газета «Індепендент».

Прес–секретар Ющенка Ірина Ванникова цю інформацію спростувала, запевнивши, що з 27 грудня 2008 року до 14 січня 2009–го В. Ю. не перетинав кордон України, а новорічні свята провів у своїй резиденції в селі Гута Богородчанського району Івано–Франківської області. А перший секретар посольства України Олександр Плевако розповів місцевій франкомовній газеті Le matin, що у Швейцарії глава нашої держави не був із травня минулого року. До того ж уже вдень 29 грудня Ющенко мав зустріч із головою Нацбанку Володимиром Стельмахом на Банковій.

Однак на цьому історія зі швейцарською «качкою» про українського Президента не вичерпалась. Учора «Українська правда» оприлюднила інформацію, згідно з якою у Швейцарії насправді відпочивав Віктор не Ющенко, а Балога. Один із гостей того самого шале, яке несподівано спалахнуло, на умовах анонімності повідомив «УП», що в будинку в гірському селищі Кабельхен неподалік Гштаада перебував сам голова СП, його дружина Оксана з двома їхніми синами та ще четверо людей. За словами співрозмовника інтернет–видання, вогонь, який несподівано спалахнув уночі, миттєво охопив будинок, і уникнути трагедії вдалося завдяки тому, що дружина Балоги «почула хлопок» і прокинулась. Похапавши дітей, відпочивальники вискочили на вулицю в чому були і, стоячи на 15–градусному морозі в самих футболках і в’єтнамках, спостерігали, як горить будинок з їхніми речами і документами.

У пожежників, які приїхали на виклик, не було жодного шансу побороти вогонь, тож він «з’їв» дерев’яне шале фактично миттєво. За висновком вогнеборців, пожежа спалахнула через загоряння однієї з ламп освітлення у стелі. Водночас, за деякими даними, сам Балога припускає версію із замахом на нього.

На ранок високопоставлені туристи з допомогою посольства України повернулися літаком до Києва. Віктор Балога коментувати цю інформацію для «Української правди» відмовився.