Брокери з міськради

23.12.2008

Як повідомив заступник начальника відділу Управління боротьби з організованою злочинністю Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Дніпропетровській області Руслан Піскун, головною дійовою особою у злочинному угрупованні з ознаками організованості стала 51–річна директорка одного з кредитних товариств. Саме вона зметикувала продавати квартири, які продажу... не підлягають, себто ті, що перебувають у переселенському фонді. Певна річ, таку аферу без виходів на міську владу не здійснити. Отож кмітлива директорка зініціювала групу людей, спроможних їй допомогти. До неї ввійшли двоє ріелторів, інженер з експлуатації одного з комунальних підприємств та раніше засуджений чоловік, що спеціалізувався на підробці документів. Також УБОЗівці повідомляють про змову зловмисників із посадовими особами одного з комунальних підприємств міськради, але не розголошують, якого саме.

Схему аферисти відпрацювали до деталей: виготовляли фіктивні документи на квартири (підроблені ордери, рішення судів та виконкомів) і пропонували житло довірливим покупцям. За свідченням правоохоронців, сьогодні можна стверджувати, що на цей гачок спіймалися принаймні вісім громадян, однак не виключено, що їх кількість може зрости до 18 — деякі оборудки ще перевіряються. Усі потерпілі, на їхнє щастя, внесли лише завдаток за омріяні метри житла, а решту «продавці» погоджувалися відстрочити до того часу, коли документи для продажу будуть оформлені до кінця. Хоча й задатки виявилися немалими (житло розташоване в центральних районах Дніпропетровська. — Авт.) — від 10 тисяч до 43 тисяч доларів США.

Вилучені в затриманих речові докази засвідчують неабиякий розмах їхньої діяльності. Тільки підроблених кліше друку та штампів різних підприємств й організацій у зловмисників виявилося близько 300 (!). А ще вилучено комп’ютерну техніку, бланки із зображенням штампів реєстрації та виписки різних паспортних відділів, порожні бланки з реквізитами різних підприємств тощо.

Поки що затримано організатора та двох найактивніших членів злочинної групи, яким світить відповідальність за щонайменше однією статтею Кримінального кодексу України — шахрайство. А от чи «засвітять» УБОЗівці посадових осіб «одного з комунальних підприємств міськради», без якого таке діяння неможливе, залишається під питанням, незважаючи на їхні обіцянки довести гучну справу до логічного кінця.