Антикризова «крадіжка»

13.12.2008

Нещодавно до Київського райвідділу міліції Полтави з заявою про викрадення його «Деу–Ланоса» звернувся 26–річний мешканець обласного центру. Мовляв, нічого не міг удіяти, коли підступні зловмисники підібрали ключі до його легковика і приробили йому ноги, так би мовити, без шуму та пилу. Як повідомили власкору «УМ» у відділі зв’язків із громадськістю обласної міліції, досить активний початковий етап пошуку викраденої автівки правоохоронцями закінчився безрезультатно. Натомість вони дізналися про те, що згаданий автомобіль придбаний у кредит і водночас застрахований від подібних «форс–мажорів» в одній із місцевих компаній. Саме це змусило міліціонерів уважніше придивитися до самого «обкраденого». Тим паче що навіть після такої втрати він продовжував частенько навідуватися до столиці.

Як з’ясувалося, у Києві «постраждалий» спокійнісінько... «таксував» на тому ж таки нібито викраденому білосніжному «Деу». А після чергової «зміни» ставив його на одну з київських стоянок, повертався до Полтави і, певно, вже підраховував суму відшкодування за «настання страхового випадку». Гроші ж цьому таксисту широкого профілю були конче необхідні, насамперед на погашення банківського кредиту. І не одного. Адже раніше він разом зі своїм напарником за тією ж кредитною схемою придбав одразу п’ять (!) легковиків, які «бігали» у місцевих службах таксі. Відповідно, й сума з доважком відсотків за користування кредитом, яку належало повернути банкові, набігала солідна.

Позичити її за умов сьогоднішньої фінансової кризи практично ні в кого, заробити — також проблематично. Та й навіщо заробляти, якщо можна перекласти свій боржок на плечі страхової компанії? Саме задля цього й знадобилася ота заява до міліції, власне, розіграна молодиком «комедія» з фіктивним викраденням автомобіля. Щоправда, тепер у нього з’явився ще один, не менш серйозний борг — перед Його Величністю Законом. Бо ж за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину спритнику «світить» до двох років позбавлення волі.