НЬЮЗ–РУМ

13.12.2008

Мінкульт їм допоможе

Російське міністерство культури, за інформацією РІА «Новости», має намір профінансувати додатково російські фільми, які знімалися без держпідтримки і яким у зв’язку з фінансовою кризою загрожує стадія «заморозки». За словами директора департаменту кінематографії мінкультури РФ Сергія Зернова, заявки подали вже 50 знімальних груп, але міністерство зможе задовольнити лише 15. Восени в Росії заморозили 25–30% запущених у виробництво фільмів, приватні інвестори припинили фінансування, а отримати кредит у банку немає ніякої можливості. «Це наше перше антикризове рішення — фінансування на початку 2009 року виробництва низки вітчизняних картин», — сказав Сергій Зернов.

Акторський бунт

Кому в Голлівуді жити добре, напрошується питання після того, як Гільдія кіноакторів США, яка об’єднує понад 100 тисяч артистів, почала шантажувати великі студії лютневим страйком. Актори вимагають переглянути умови виплати винагороди від фільмів, які розповсюджуються через інтернет, та виплати компенсацій за зрив зйомок через непередбачувані обставини. Цікаво, чи підтримає колег Джоні Депп, якому за четвертих «Піратів Карибського моря» пообіцяли 56 мільйонів гонорару, чи найуспішніша голлівудська актриса Анджеліна Джолі, адже страйк відбудеться тільки за умови, якщо рішення про його проведення підтримають не менше 75% членів профспілки. Минулорічний страйк сценаристів зірвав церемонію «Золотого глобуса», але до «Оскара» втих, якщо кіноактори вирішать страйкувати, у 2009–му може постраждати «Оскар».

Шевченківський комітет у Софії

У вівторок у відновленому Будинку митрополита на території Національного заповідника «Софія Київська» проведе своє перше засідання оновлений Державний комітет з Національної премії ім. Т.Шевченка під орудою нового голови Микола Жулинського. Віктор Ющенко затвердив список членів комітету, поданий Миколою Григоровичем, до нього ввійшли Олег Скрипка, Олесь Санін, Роман Віктюк, Марія Матіос, Мирослав Скорик, Іван Драч, Андрій Курков, Тарас Федюк, Василь Герасим’юк, Михайло Слабошпицький, Кирило Стеценко, Білял Білялов, Іван Гамкало, Богдан Ступка, Сергій Тримбач, Тарас Петриненко, Петро Гончар, Володимир Чепелик, Сергій Якутович, Євген Шевченко, Олександр Федорук, Вадим Писарєв.

Сучасного мистецтва не буде?

Фінансова криза замахується на найстійкіші інституції, наприклад під загрозою закриття опинився знаменитий Музей сучасного мистецтва в Лос–Анджелесі (МОСА). Якщо шість років тому спонсорські пожертви музею сягали 50 мільйонів доларів, то в 2008–му вони «всохли» до шести мільйонів. Водночас художники і куратори звинувачують у корупції нинішнього директора музею Джерела Стріка. Невдовзі влада перевірить ситуацію з корупцією в музеї, але якщо грошей на його утримання не знайдуть, це буде остання акція в МОСА. За найсприятливіших обставин музей, який володіє вражаючою колекцією артефактів сучасного мистецтва, зіллється з якоюсь галереєю. n