Грюкнувши дверима

13.12.2008
Грюкнувши дверима

Юлія Манагарова закидає один зі своїх шести м’ячів у ворота збірної Данії. (з сайту чемпіонату Європи.)

До завершення основного етапу континентальної першості залишався ще один тур, а в слухавках українських тренерів у Македонії вже пролунали слова невдоволення чиновників виступом команди. Виглядає це досить дивно, адже президент Національної федерації Владислав Миленький перед відльотом «синьо–жовтих» на Євро–2008 розповів журналістам, що головному тренерові збірної Леонідові Євтушенку надано карт–бланш на омолодження колективу й створення «бойової одиниці» з прицілом на Олімпіаду–2012.

Думається, керівництву ФГУ й «спортивному» міністерству не варто займатися критиканством, а слід спробувати створювати належні умови для дівчат. Наприклад, аби вони не прали форму вручну у своїх номерах готелю. Євтушенко ж має зробити висновки з власних помилок; досвідчений фахівець і сам це розуміє, дещо підкажуть колеги по цеху. А постійно вимагати результат без урахування об’єктивних обставин — чистої води дилетантство.

Скажімо, олімпійський чемпіон Афін–2004, збірна Данії, опустився ще нижче за Україну, але робити трагедії ніхто там не збирається. Що таке період оновлення команди, у Скандинавії добре розуміють.

А те, що в українок насправді є потенціал для вдосконалення, вони показали в завершальній зустрічі на Євро–2008 із тими ж «онучками» принца Гамлета. Після того, як улітку 2007–го наші закрили данкам шлях на чемпіонат світу й Олімпіаду в Пекіні, ці протистояння носять особливий підтекст.

«Синьо–жовті» знову грали без травмованих галичанок Регіни Шимкуте й Вікторії Тимошенкової. На позиції напівсередньої з подвійним навантаженням працювали Анастасія Подпалова й Ольга Ніколаєнко; виходами на заміну їм допомагала Ольга Лаюк. А пост номер один зайняла досвідчена Ірина Гончарова; її замінювала молода Тетяна Чухно.

Наші дівчата дозволяли суперницям вести в рахунку лише в перші п’ять хвилин матчу (1:0, 4:3). Після цього підопічні Євтушенка впевнено контролювали хід поєдинку, тримаючи Данію на безпечній відстані. Особливо постаралися лінійна «Мотора» Ірина Шеєнко й крайня «Смарта» Юлія Манагарова. Найбільшого відриву в дев’ять м’ячів українки досягли на 37–й хвилині (22:13), після чого змилостивилися й дозволили скандинавкам скоротити відставання. Уперше на турнірі в складі нашої збірної тренери випустили на майданчик 20–річну Лілію Горільську.

Завершивши єврофорум перемогою, українська команда обійшла данок у групі І і посіла 10–те загальне місце. Нехай цей результат і не з розряду видатних, але гра колективу молодих і амбітних майстринь ручного м’яча дає підстави дивитися в майбутнє з оптимізмом.

* * *

У завершальний день другого групового етапу остаточно визначився склад учасниць «плей–оф». Сьогодні в півфіналах у Скоп’є зустрічаються Норвегія — Росія й Іспанія — Німеччина, а за п’яте місце поборються Румунія й Хорватія.

У дуелі македонок і білорусок, яка вже не мала великого турнірного значення для обох збірних, за присутності шести тисяч своїх фанів перемогли господарки. Чотирма голами за них відзначилася українка Юлія Портянко. А в наших північних сусідок закинуті м’ячі на рахунку тріо гравців українських клубів: Лілії Артюхович (5), Ірини Могиліної (3), Анастасії Каменщикової (1).

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Основний раунд. 3–й тур

Група І (Охрід). Норвегія — Румунія — 37:31 (19:14), Іспанія — Угорщина — 23:21 (10:12), Україна — Данія — 30:25 (18:12; найрезультативніші: Манагарова, Шеєнко (по 6), Подпалова, Ніколаєнко, Лаюк (по 4), Вергелюк (3), Борщенко (2), Скунзяк (1) — Сков (6)).

Підсумкова таблиця:

І В Н П РМ 0

1. Норвегія 5 4 1 0 +45 9

2. Іспанія 5 2 2 1 +7 6

3. Румунія 5 3 0 2 +2 6

4. Угорщина 5 1 1 3 –20 3

5. Україна 5 1 1 3 –18 3

6. Данія 5 1 1 3 –16 3

* * *

Група ІІ (Скоп’є). Німеччина — Росія — 27:22 (14:12), Хорватія — Швеція — 29:24 (10:13), Македонія — Білорусь — 29:24 (17:12).

Підсумкове становище: Німеччина — 9, Росія — 7, Хорватія, Македонія, Швеція — 4, Білорусь — 2.