«Осінній етюд» надії

09.12.2008
«Осінній етюд» надії

Тетянка Хаустова з мамою.

Тетяні Хаустовій чотирнадцять. Свій недавній день народження дівчинка відсвяткувала у хірургічному відділенні Першої київської дитячої клінічної лікарні, де вона проходить реабілітацію після операції на ногах. У Тані — дитячий церебральний параліч…

У маленькій лікарняній палаті два ліжка — на одному лежить Тетянка, інше — для мами, Євгенії Олександрівни. «Ми взагалі все робимо разом, — розповідає мама дівчинки, — навіть до музичної школи вдвох навчатися пішли, а тепер разом ідемо до мети — поставити Таню на ноги».

Навчитися ходити — Танина мрія. Дівчинка змалку звикла ставити собі цілі й досягати їх. У шість років, майже незряча, з практично не функціонуючою лівою рукою, в інвалідному візку вона вступила до музичної школи рідного міста Антрацит за спеціальністю «фортепіано». А вже у другому класі написала свій перший твір — міні–оперу за казкою Корнія Чуковського «Бармалей».

Згодом свої ж твори дівчинка виконувала на святах у міській спілці інвалідів та на шкільних концертах. Тетянчина історія обійшла місцеві газети, радіо й телебачення. Потім була низка фестивалів, де дівчинка здобувала перемогу за перемогою. І, нарешті, — перший авторський концерт.

Таня вважає, що своєю вірою у власні сили зобов’язана насамперед мамі. Євгенія Олександрівна малювала великі нотні стани, щоб дівчинці було краще видно. Робила з донькою домашні завдання, планувала виступи, писала сценарій для першого концерту, допомагала обирати твори на Всеукраїнський конкурс композиторських талантів «Спалахи багаття».

«Коли в 2007 році нам запропонували взяти участь у конкурсі, ми довго вагалися, — розповідає Євгенія Олександрівна. — Адже це був конкурс для всіх бажаючих, не залежно від віку та наявності музичної освіти. Та все–таки вирішили ризикнути і відправили чотири роботи. Чесно кажучи, не розраховували на перемогу. А коли нам зателефонували з Києва та запросили на церемонію вручення нагород, ми дуже здивувалися, хоча й зраділи неймовірно».

На конкурс було подано 1500 музичних творів, написаних 458 авторами. Тетянин «Осінній етюд» журі визнало переможцем в одній із номінацій. Перемога маленької дівчинки здивувала не лише її сім’ю, а й організаторів заходу. Згідно з умовами конкурсу, всі роботи кодували, тому ніхто не знав, кому належить той чи інший твір. Тож поява на сцені серед переможців юної композиторки в інвалідному візку викликала щире захоплення серед присутніх на церемонії нагородження.

Ще одним подарунком для дівчинки стала можливість записати одну зі своїх пісень на київській студії звукозапису Степана Болотенюка, з якою співпрацюють Гайтана, Асія Ахат та інші українські співаки. «Я був вражений, коли на «Спалахах багаття» серед переможців побачив дівчинку в інвалідному візку, — розповідає Степан Болотенюк. — Адже далеко не кожна здорова людина так вірить у власні сили і впевнено йде до мети. А тут дівчинка з обмеженими фізичними можливостями, яка не втратила надію, доброту. Вона наполегливо працює, прагне отримати від життя задоволення та подарувати його іншим».

У студії під час запису Тетяна працювала з таким натхненням, що всі, хто на той момент був присутній в апаратній, були вражені її талантом та здібностями. «Коли Таня відновиться після операції, я сподіваюся, ми розпочнемо підготовку її другого авторського концерту», — каже пан Болотенюк.