Яценюка замінить УНП?

09.12.2008

Юрій Костенко залишається головою Української народної партії — на Х з’їзді УНП, який відбувся в столичному Будинку культури КПІ, незмінного лідера переобрали на черговий термін. Конкуренти — голови Рівненської та Черкаської облорганізацій Василь Червоній та Леонід Даценко — під час таємного голосування не набрали потрібної кількості голосів. Костенко пообіцяв, що партія обирає собі голову на з’їзді востаннє — наступного року у статут планується внести поправки, згідно з якими у виборах керівництва братимуть участь усі без винятку партійці.

Окрім кадрових питань, «костенківці» обговорили ситуацію в державі. На думку делегатів з’їзду, яку вони висловили в підсумковій заяві, причиною нинішньої кризи є «боротьба перших осіб за президентське крісло, коли кожен з очільників влади оцінює свою теперішню посаду передусім з точки зору перспектив майбутньої президентської кампанії, а не ефективного виконання своїх конституційних обов’язків».

УНП висловлює занепокоєння «посиленням політичної кризи, внаслідок якої фактично паралізовано роботу Верховної Ради та відсутня реальна протидія кризовим явищам в економіці з боку виконавчої влади на чолі з Прем’єр–міністром». УНПісти констатують, що парламентські сили не спромоглися ані скоординувати зусилля для розробки спільної програми подолання кризи, ані погодити компромісну фігуру на посаду спікера. Голову Верховної Ради УНП пропонує обрати серед тих депутатів, які не мають наміру брати участь у президентських виборах. Відтак з’їзд рекомендував на цю посаду Юрія Костенка.

Також Українська народна партія висунула вимогу до парламенту, Президента і Прем’єра — ухвалити єдину Програму антикризових дій, основою якої є підтримка національного виробника. Конкретно від Президента УНП вимагає «відставки голови правління Нацбанку, мораторію на продаж майна та землі, зупинити кримських та закарпатських сепаратистів і виконати резолюцію ПАРЄ щодо осуду комуністичної ідеології». А до Прем’єр–міністра спрямовані вимоги встановити світові ціни за базування російського Чорноморського флоту в Україні, добитися зниження ціни за російський газ «адекватно до падіння світових цін на нафту», переглянути ціну за транспортування російського газу територією України та використовувати нафтогін «Одеса—Броди» у прямому, а не реверсному напрямку.