Нічне рандеву біля каси

09.12.2008
Нічне рандеву біля каси

З першим промінням сонця Нацбанк змінив свою милість на гнів.

Наприкінці минулого тижня Національний банк серйозно заплутав українців, що мають депозитні рахунки в комерційних банках. П’ятничного вечора, коли вже всі офіційні структури зачинили двері на уїк–енд, у ЗМІ потрапила сенсаційна інформація: НБУ дозволив банкам достроково розривати депозитні угоди! Інформаційним агенціям навіть «злили» повний текст нової постанови нашого центробанку. Останній пункт документа гласив — тимчасове положення про «замороження» депозитів, відоме серед банкірів як триста дев’ятнадцята постанова, визнати такою, що втратила чинність.

Новий документ у Нацбанку, як виявилося, підписали ще напередодні. А це означає, що вже рівно добу кожен вкладник, який хотів би отримати назад свої гроші з діючого депозиту, міг це зробити на законних підставах. Якщо б, звичайно, знав про таке рішення НБУ. Але сподівання наших співвітчизників, які перестали довіряти банківській системі, у понеділок вишикуватися стрункими рядами під банківськими касами, виявилися марними. Прийшовши на роботу у свій законний вихідний — суботу — фінансовий регулятор услід за своєю постановою розіслав комерційним банкам листа, в якому ... фактично скасував власну ж постанову. Тобто, знову заборонив достроково розривати депозитні угоди. І не просто сказав своє рішуче «ні», а й пригрозив карою, якщо ті не слухатимуться: «Якщо банки будуть додатково створювати собі труднощі, видаючи достроково депозити, то до таких банків ми будемо ставитися більш жорстко». А заодно звернувся до всіх українців: «Не потрібно створювати труднощів банкам, тому що це відіб’ється на інтересі інших вкладників  також негативно».

Два цілковито протилежні рішення, ухвалені впродовж трьох днів, та ще за доволі непростої фінансової ситуації в державі, викликали ступор у банкірів. Національний банк традиційно відмовився коментувати ситуацію оперативно, пояснивши, що для відповіді на просте запитання — можна чи не можна достроково розірвати депозит? — йому треба щонайменше два–три дні. Побоюючись гніву фінансового регулятора, вважають за краще не розмовляти на цю тему офіційно і керівники комерційних банків. За інсайдерською ж інформацією, ситуація виглядала так: від НБУ вимагали «показати роботу» і підтвердити, що ринок практично стабілізувався. Тим паче Нацбанк регулярно проголошує, що проблеми у фінансовій сфері поступово розв’язуються. Проте керівники комерційних банків, довідавшись про комплекс ідей Володимира Стельмаха — нова постанова містила низку неоднозначних вимог до банкірів і стосувалася не тільки депозитних вкладів — підняли бунт. І голова НБУ повів себе у цій ситуації за принципом: «Ну, значить, не вийшло!». Тим паче, що в документі, виданому напередодні, містився абзац у пункті 2, який дозволяв розвернути курс на 180 градусів. На всяк випадок.

НАШ КОМЕНТАР

«Треба рятувати не гривню, а банківську систему»

Сергій Яременко, екс–заступник керівника НБУ:

— Національний банк нині опинився в ідеологічній пастці: рятуючи банки, він підриває курс гривні, а утримуючи курс національної валюти, «топить» банківську систему. Виходу з цього зачарованого кола він, імовірно, не бачить, оскільки не запропонував чіткого плану виходу з кризи. Така невизначеність триває протягом останніх трьох місяців, промисловість практично не кредитується, а це означає, що вже най­ближчим часом у банків можуть бути серйозні збитки. Хибною, на мою думку, є ідея за будь–яку ціну повернути довіру до гривні. Нині варто відмовитися від цієї ідеї–фікс, на певний час повернутися до долара і стабілізувати фінансову систему, а вже потім рятувати національну валюту.