«Метал», дорожчий за золото

05.12.2008
«Метал», дорожчий за золото

Команда, яка стала улюбленицею для тисяч уболівальників у різних куточках України, вшановує творця своїх перемог — тренера Мирона Маркевича. (Рейтер.)

Один раз — випадок, два — закономірність. Друга поспіль перемога харківського «Металіста» в єврокубках, здобута наприкінці матчу, спростовує думку про неспроможність наших команд успішно виглядати на високому рівні впродовж усього ігрового часу.

Три очки в домашньому протистоянні з грізним «Олімпіакосом» виводили підопічних Мирона Маркевича до наступного етапу Кубка УЄФА ще за тур до закінчення групових змагань. І бронзові призери чемпіонату України виконали це завдання, обігравши на радість своїм фанам і команду Греції.

Розклади перед грою

Греки до Харкова добиралися з пригодами. Через негоду їхній літак не одразу приземлився в харківському аеропорту. Хай там як, а на передматчевій прес–конференції тренер гостей Ернесто Вальверде випромінював упевненість і говорив про наміри переграти український клуб на його полі.

Наставник українців у цьому протистоянні не міг розраховувати на свого ключового гравця — Марко Девича. Атакувальний півзахисник у попередній зустрічі з «Галатасараєм» перебрав жовтих карток і відбував дискваліфікацію. В лінії нападу його замінив Руслан Фомін, який останнім часом демонструє непоганий, а головне — результативний футбол.

Гол як результат гопака

По грі можна сказати, що 36–разовий чемпіон Греції в жодному з компонентів не виглядав кращим за команду з Харкова. Опоненти намагалися активно діяти в центрі поля, загрожували воротам супротивника. У першому таймі «Металіст» виглядав в атаці переконливіше і створив чимало напівмоментів і голевих нагод. Однак до забитих м’ячів справа все не доходила.

Враховуючи рахунок у Берліні, де «Герта» програвала «Галатасараю», харків’ян влаштувала б і нічия. Але «Металіст», прокинувшись після певної «сплячки» на початку другого тайму, продовжив атакувальні дії. Спочатку вкотре змарнував свій шанс Фомін — після його удару головою з чотирьох метрів м’яч пролетів над поперечиною. А на 87–й хвилині, коли, здавалося, чергова атака вже нічого господарям не принесе, на відскок м’яча нагодився Валяєв. Сергій відпасував на Валентина Слюсаря, півзахисник у боротьбі з гравцем «Олімпіакоса» падає на п’яту точку і з другої спроби — сидячи на газоні, ніби танцюючи «нижній» гопак (!) — робить несподіваний пас через себе у штрафний майданчик на Едмара. «Промазати» по воротах бразильцеві було складно. Сивочолий голкіпер гостей Антоніос Нікополідіс трохи підкоригував політ кулі, але вона опинилася в сітці разом із захисником–«рятівником».

Радість гравців і трибун стадіону (до речі, не переповнених під зав’язку) потрібно було бачити. Команда підкидала Маркевича на руках, а харківське небо розмалювали спалахи святкового феєрверку. Тобто «Металіст» планував перемогу заздалегідь.

А інші як?

Інший матч у нашій групі приніс «Галатасараю» перемогу над «Гертою». Обидва суперники в Берліні багато фолили, й арбітрові довелося аж десять разів витягувати з кишені жовту картку. Щоправда, вирішальний пенальті був призначений не за грубу гру — захисник господарів зіграв рукою у своєму штрафному майданчику. Андрій Воронін відіграв за «синьо–білих» увесь матч і заробив «гірчичник» на 90–й хвилині.

У заключному матчі групового турніру «Герта» поміряється силами з «Олімпіакосом», і перемога виведе одну з команд до наступного етапу змагань. Харків’янам же залишається змагатися з «Бенфікою» лише за кращий рейтинг і преміальні. Якщо «Динамо» наступного тижня вдало зіграє з «Фенербахче» у Києві, навесні в Кубку УЄФА вперше гратимуть аж три наші команди — що не кажи, а це великий успіх.

Із протистоянь в інших групах можна відзначити чергову домашню поразку московського «Спартака» від голландського «Неймегена». Виграючи впродовж 84 хвилин, «червоно–білі» пропустили два голи під завісу досить нудної зустрічі. Як не дивно, спартаківці не втратили шансів вийти з групи — для цього в наступному турі їм потрібно обіграти лондонський «Тоттенхем» на його полі. Суперником «народної команди» буде її колишній нападник Роман Павлюченко.

Прикрий випадок трапився у матчі іспанської «Севільї» та сербського «Партизана». На початку першого тайму гравець гостей Альмамі Морейра на полі втратив свідомість і був доправлений до лікарні. У нього зафіксували струс мозку.

ПІСЛЯМОВА

Мирон Маркевич, головний тренер «Металіста»:

— Граючи з такою командою, ми десь трошки нервували. Але, вважаю, перемогли заслужено — в нас було більше моментів. Один момент, який був біля наших воріт, ми самі собі «привезли».

Грою я задоволений, самовіддача була повною. Я поздоровляю свою команду з виходом до 1/16 Кубка УЄФА. Зараз маємо три–чотири вільні дні, пізніше зберемося у Харкові й 12–го летимо до Португалії, де й готуватимемося до матчу з «Бенфікою».

Ернесто Вальверде, головний тренер «Олімпіакоса»:

— Вітаю «Металіст» з перемогою. Ми сьогодні заслуговували на кращий результат, але так уже вийшло. Гра була важкою, і ми зробили все, що змогли. Як тренер я вірю в своїх хлопців, ми досі маємо надію пройти в наступне коло змагань.

Валентин Слюсар, півзахисник «Металіста»:

— Найголовніше зараз — довести рік до логічного завершення. Буде дуже добре для нас і приємно для уболівальників, якщо ми вийдемо до 1/16 фіналу Кубка УЄФА з першого місця. Але таке право ще потрібно завоювати.

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Груповий етап. 4–й тур. Результати середи

Група В

«Металіст» (Україна) — «Олімпіакос» (Греція) — 1:0

Гол: Едмар, 87

«Металіст»: Горяїнов, Майдана, Папа Гуйе, Обрадович, Ганцарчик (Бабич, 90+3), Валяєв, Слюсар, Бордіян, Едмар, Коельйо (Конюшенко, 90+1), Фомін (Трішович, 82)

«Олімпіакос»: Нікополідіс, Домі, Пападопулос, Антцас, Торосидіс (Пантос, 80), Пацацоглу, Дуду, Галетті (Митроглу, 72), Джорджевич, Беллускі, Санто.

Попередження: Валяєв, 71 — Антцас, 23; Галетті, 36; Домі, 57

Суддя — Коллум (Шотландія)

Харків. Стадіон «Металіст».

26 000 глядачів

«Герта» (Німеччина) — «Галатасарай» (Туреччина) — 0:1 (Барош, 69 (пен.))

Турнірне становище:

І В Н П М О

1. «Галатасарай» 4 3 0 1 4–1 9

2. «Металіст» 3 2 1 0 2–0 7

3. «Олімпіакос» 3 1 0 2 5–3 3

4. «Герта» 3 0 2 1 1–2 2

5. «Бенфіка» 3 0 1 2 2–8 1

* * *

Група А

«Манчестер Сіті» (Англія) — «Парі Сен–Жермен» (Франція) — 0:0, «Твенте» (Голландія) — «Шальке» (Німеччина) — 2:1 (Віларт, 3; Перес, 55 — Самоа, 77).

Турнірне становище: «Ман. Сіті» — 7 (3 матчі), «Твенте» — 6 (3), «Шальке» — 4, «Расинг» (Іспанія) — 2 (3), «ПСЖ» — 2 (3).

Група С

«Стандарт» (Бельгія) — «Сампдорія» (Італія) — 3:0 (Де Камарго, 23; Онієву, 35; Йованович, 43), «Севілья» (Іспанія) — «Партизан» (Сербія) — 3:0 (Фабіано, 32 (пен.), 73; Ренато, 46).

Турнірне становище: «Стандард» (Бельгія) — 9 (3) , «Севілья» — 6 (3), «Штутгарт» (Німеччина), «Сампдорія» — 4 (3), «Партизан» — 0.

Група D

«Удінезе» (Італія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 2:1 (Квальярелла, 5; Ободо, 79 — Біщан, 90+3), «Спартак» (М, Росія) — «Неймеген» (Голландія) — 1:2 (Ковальчук, 3 — ван Б’юкірінг, 84; Шене, 87).

Турнірне становище: «Удінезе» — 9 (3), «Тоттенхем» (Англія) — 6 (3), «Неймеген», «Спартак» — 3 (3), «Динамо» — 3.