Перемога навпомацки

05.12.2008
Перемога навпомацки

Пристрасті у «групі смерті»: епізод матчу румунок з угорками. (Рейтер.)

Стартовий двобій будь–якого турніру завжди виділяється серед наступних особливим хвилюванням і відповідальністю. На континентальній першості серед жіночих команд у Македонії позавчора ввечері завершився перший тур — у боротьбу вступили ще вісім збірних. Суперником українкам у першому турі жереб визначив дебютанта єврозмагань — команду Португалії.

Справжніх зірок гандболу у складі піренейського колективу не знайдеш, але незнання можливостей суперниць приховувало в собі небезпеку. Як казали потім наші дівчата, вони не мали жодної інформації про суперниць. Натомість отримали від тренерів настанову «вирвати два очки з кров’ю — руками й ногами». Так і зробили.

Виступ хору імені України перенесено

Ще на Батьківщині кожна з дівчат отримала папірці з повним текстом гімну України. Почали розучувати всі три куплети (!) для колективного виконання. Проте почути позавчора виступ нашого хору не довелося. Річ у тім, що ще під час розминки команд в охрідському спортивному залі виникли проблеми... з електрикою. Через це майданчик освітлювався в аварійному режимі, причому половина, де тренувалися «синьо–жовті», значно гірше.

На час початку зустрічі усунути негаразди повністю не вдалося. Світла в залі стало більше, але працювали далеко не всі лампи. Місцевий диск–жокей так і не зміг запустити свою «шарманку», тобто ввімкнути запис мелодій із гімнами двох країн. Тож зустріч почалася без виконання державних пісень.

Довго запрягали, та швидко поїхали

Із перших хвилин наставник нашої команди Леонід Євтушенко випустив досвідченого воротаря Ірину Гончарову з сербського «Ніша». Місця на флангах зайняли Наталія Скунзяк із «Карпат» (ліворуч) і Марія Боклащук із російської «Звєзди» (праворуч), у лінії грала Ірина Шеєнко з «Мотора». Диригувала діями команди нев’януча Марина Вергелюк зі словенського «Кріма», а з зад­ньої лінії атакували високі Анастасія Подпалова («Мотор») і Ольга Ніколаєнко (угорський ХНКС). Не потрапили до числа 14 заявлених на зустріч гравчинь юні Лілія Горільська і Яна Баткова.

Було помітно, що і українки, й португалки хвилюються, тому в діях команд спостерігався певний сумбур. Суперниці закинули першими, але це був єдиний випадок, коли вони повели в рахунку. На трибунах лузали насіння й уболівали за «синьо–жовтих» дівчата зі збірної Білорусі — дякуючи українкам за підтримку в попередній день.

Схоже, найменше з наших нер­вувала Ніколаєнко — для неї піренейки тривалий час не могли знайти протиотрути. Своїми проходами й дальніми кидками Оля забезпечувала «синьо–жовтим» перевагу в один–два голи. Загалом наша шульга закинула в першому таймі всі свої дев’ять м’ячів (чотири — з семиметрової позначки). Згодом підключилися й партнерки — Вергелюк і Регіна Шимкуте. Та відірватися до перерви більше, ніж на три м’ячі, «синьо–жовтим» не вдалося.

На початку другого тайму португалки скоротили відрив до двох м’ячів — 22:20. Злам у грі стався, коли тренери випустили на майданчик 20–річну Юлію Манагарову з криворізького «Смарта». Молода права крайня одразу «вистрілила» дублем, а згодом довела свій доробок до шести голів. Суперниці, схоже, «підсіли» фізично, а наші дівчата лише додавали. Нарешті їм почали регулярно вдаватися швидкі відриви, й рахунок почав рости, наче на дріжджах.

Євтушенко випробував у справі всіх трьох голкіперів, аби вселити в них упевненість. Вікторія Тимошенкова з «Галичанки» першою змінила Гончарову. А Тетяну Чухно зі «Спар­така» керманич випускав переважно відбивати семиметрові штрафні кидки. І з двома з них киянка впоралася, парирувавши м’ячі в красивих стрибках.

Далі буде

Перемога над Португалією («плюс 14»!) фактично відкрила нашим дорогу в основний раунд. Проте, аби почуватися там упевнено, не завадило б набирати очки в зустрічах із сильнішими збірними Норвегії й Іспанії. Позавчора ці наші суперниці несподівано зіграли між собою внічию, хоча олімпійські чемпіонки зі Скандинавії вважалися беззаперечними фаворитками.

«Злість» невдоволених норвежок команда України випробує на собі вже сьогодні ввечері. Наш капітан Анастасія Подпалова, котра скромно, як для свого рівня, провела зустріч проти португалок, на вигук кореспондента «УМ» «Настя, зберися!» відповіла посмішкою: «На Норвегію».

Як то вийде — побачимо. Шкода, що жоден із українських телеканалів не подбав про те, аби матчі нашої найуспішнішої команди з ігрових видів спорту побачили на Батьківщині.

МІСЦЕ ПОДІЙ

Охрід — старовинне місто з більш ніж тисячолітньою історією. Вважається, що саме тут сформували кирилицю. У місті є кілька пам’ятників македонським братам–просвітителям Кирилу й Мефодію, а в центрі височіє дерево, чий вік оцінили в 1100 років. У Охріді нараховується близько 365 православних церков і мусульманських мечетей. Як жартують місцеві мешканці — по одній на кожен день року.

Населення Охріда — близько 55 тисяч мешканців. Крім етнічних македонців, є також турецька й албанська діаспори. Якщо з турками македонці миряться, то з албанцями періодично виникають непорозуміння.

Улітку місто перетворюється на курорт — до великого озера Охрід приїздять відпочити не лише з усієї країни, а й з–за кордону.

Як властиво гористій місцевості, погода може мінятися кілька разів упродовж дня. Коли немає туману, з Охріда видно інший берег озера — там уже, за 12—15 км, територія Албанії.

ПІСЛЯМОВА

Леонід Євтушенко, головний тренер збірної України:

— Перший матч на чемпіонаті завжди викликає хвилювання. Суперники ще не вивчили один одного, тому допускають чимало помилок. Португалія — швидка, рухлива команда, тому нам було важкувато грати, особливо в першому таймі. Але в нас більше досвіду виступів на такому рівні, що й далося взнаки по перерві — тож наша перемога є цілком закономірною.

Ольга Ніколаєнко, найкращий гравець матчу в збірній України:

— На початку ми, звісно, хвилювалися. Але потім дівчата сказали одна одній, що треба зібратися, адже це не звичайні матчі, а чемпіонат Європи. Поєдинок із португалками ми мусили виграти «кров із носа», адже це фактично гарантувало нам вихід до наступного етапу.

Що заважало заграти в повну силу з перших хвилин? Як театр починається з гардеробу, так у нас усе починається з розминки. Треба було трошки «розбігатися», увійти в гру, залишити негативні емоції за межами майданчика й налаштуватися на позитивні — на перемогу.

Юлія Манагарова, дебютантка чемпіонатів Європи в складі збірної України:
 — Не варто дивуватися, що ми важкувато почали матч — це навіть закономірно. Стартова «лихоманка» часто зумовлює таку гру в дебюті. Навіть сама не знаю, чому, але мені зовсім не було страшно виходити на майданчик. Відчувала спокій, але водночас і відповідальність; перед грою були невеличкі переживання. Хоча суперниць я зовсім не боялася. Загалом, португалки показали себе стрибучими й трохи завдали нам клопотів потужними кидками з задньої лінії.
 У нас молода амбіційна команда, кожен хоче проявити свою майстерність на такому рівні. Наша сила — в злагодженості колективних дій.

Ірина Гончарова, воротар збірної України:
 — Ми щасливі, що почали турнір із перемоги. Кожна з нас виклалася на всі сто відсотків. Сподіваюся, що ми будемо продовжувати в такому ж дусі.

Пауло Кастро, головний тренер збірної Португалії:
 — Ми вперше виступаємо в фінальній частині чемпіонату Європи, Україна ж має великий досвід подібних матчів. Спочатку ми гідно протистояли супернику, але в другому таймі мої дівчата дещо втомилися, через що українській команді стали вдаватися контратаки. Коли розрив у рахунку суттєво зріс, ми стали експериментувати зі складом із огляду на майбутні зустрічі.

Віржинія Жанау, гравець збірної Португалії:
 — Ми добре почали гру, але відчули серйозні складнощі в другому таймі. Передусім через те, що українки добре зіграли в захисті. Хоча ми провели перший матч на Євро-2008, вважаю, це нас не вибачає. Сподіваюся, далі гратимемо краще.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Попередній раунд. 1–й тур

Група А (Скоп’є). Данія — Франція — 24:23 (10:13), Румунія — Угорщина — 27:21 (11:9).

Група В (Охрід). Україна — Португалія — 38:24 (17:14; найрезультативніші: Ніколаєнко (9), Шимкуте (7), Манагарова, Вергелюк (по 6), Шеєнко (4), Борщенко, Подпалова, Скунзяк (по 2) — Барбоса (9), Соуса (8)), Норвегія — Іспанія — 21:21 (9:7).