Нема головуючого — нема і Ради

25.11.2008

Цього тижня «обезголовлена» Верховна Рада не працюватиме в пленарному режимі. Час аж до 2 грудня відведений на «зустрічі з виборцями». Хоча всім ясно, що спілкування з електоратом — лише відмовка, а насправді Верховна Рада просто не може запропонувати кандидатуру нового спікера. Без Голови парламент залишається паралізованим — немає сенсу ухвалювати закони, адже нікому їх підписувати.

У якийсь час здавалося, що Головою Верховної Ради знову стане Володимир Литвин. Минулого тижня свою зацікавленість у послугах сивочолого екс–спікера проявила Юлія Тимошенко. Голоси парламентських союзників Прем’єрки — частини «НУНС», а також фракції комуністів, яка не раз голосувала спільно з БЮТ, — давали шанс обрати Литвина спікером за підтримки його власного блоку. Але, як пише інтернет–видання «Українська правда», Тимошенко відмовилася від такої ідеї, коли дізналася, що Володимир Михайлович за її спиною проводить переговори з Президентом та з Віктором Януковичем — аби не залежати тільки від Тимошенко, котра бачила «ручного» Литвина запорукою свого подальшого прем’єрства.

Що далі? Голосів бракує й іншим імовірним кандидатам. БЮТівка Наталія Королевська заявила, що її фракція готова підтримати кандидатуру спікера тільки в тому випадку, якщо буде коаліція. «Не можна ставити віз попереду паровоза. Потрібно спочатку створити коаліцію, створити фундамент, а після цього вибирати спікера», — сказала днями Королевська в інтерв’ю ICTV. Народна депутатка підкреслила, що для БЮТ прийнятні два варіанти коаліції: або за участю всіх фракцій, або у форматі БЮТ—«НУНС»—БЛ.

Сам же Литвин «сватає» БЮТ у коаліцію з Партією регіонів. «Якщо виходити з інтересів країни, це був би найкращий підхід», — сказав екс–спікер в інтерв’ю телеканалу «Інтер». Однак такий варіант, на його думку, малоприйнятний для Януковича і Тимошенко. «Бо це буде братська могила, де відбудеться процес нівелювання високих рейтингів», — моделює ситуацію Литвин.

Невідомо, на що сподівалися ініціатори відставки Яценюка, але парламент простоює без Голови вже другий тиждень. Багатовекторні переговори не мають успіху, і невідомо, коли з’явиться просвітлення. Наразі подейкують про можливість знаходження «технічного» спікера без лідерських амбіцій.

Президент Віктор Ющенко, коментуючи події у ВР, сказав, що відставка Яценюка була пов’язана зі збігом інтересів «десятків маленьких груп». «Я не думаю, що за цим стоїть якийсь мудрий рахунок, довга стратегія, як цього досягти», — сказав Президент в інтерв’ю «5–му каналу».

Попри відсутність головуючого, Віктор Ющенко закликав депутатів до Нового року прийняти бюджет–2009. «Це питання, в кращому випадку, чотирьох–п’яти тижнів. Це не швидка робота. Але якщо ми проведемо цю роботу, щоб країна ввійшла в 2009 рік із бюджетом, це буде спільна велика перемога», — вважає Президент.