А сніг — такий самий

25.11.2008

У суботу ввечері на майдані Незалежності знову стояла трибуна. Невеличке підвищення, динаміки — і кожен бажаючий міг висловити свою думку про політику, про те, що сталося за чотири роки, і те, чого, на жаль, не сталося. Цю розвагу, всупереч забороні суду, організували учасники Коаліції учасників Помаранчевої революції (КУПР).

Ті, хто не хотів слухати політичні виступити, збиралися купками, аби випити по сто грамів коньяку, посмакувати «наколотими апельсинами» і трохи поностальгувати. Падав сніг, під ногами — грязюка. На людях — помаранчева атрибутика, зокрема, прапори старих часів із написами «Так! Ющенко» чи «Канів (підписи)». Люди впізнавали один одного в обличчя й по знаменах, підходили вітатися. Увечері після пам’ятних заходів із нагоди Голодомору на Майдані побувало дві–три сотні «помаранчевих» активістів. Найменше за всі чотири роки.

Пам’ятають про революцію й політики. Віктор Ющенко в офіційному зверненні з нагоди Дня Свободи зазначив: «Помаранчева революція у розпал грудневих морозів принесла нам весну оновлення. Вона змінила Україну, змінила всіх нас». Президент пишається тим, що «у вирішальний момент саме українське суспільство, проявивши одвічну волелюбність, узяло свою долю у власні руки». Глава держави вважає символічним, що цього року День Свободи збігся із Днем пам’яті жертв Голодомору. «Жахливий штучний голод, організований злочинним сталінським режимом, мав на меті назавжди зламати волю українців до відновлення незалежної держави. Але ми вижили, вистояли й перемогли. У 1991 році ми вибороли незалежність, у 2004 — відстояли свободу», — підкреслив Ющенко.

Учора, відкриваючи засідання уряду, «героїня №2» революції — Юлія Тимошенко — привітала колег. «Наше спільне завдання — щоб ця річниця не перетворилася на роковини», — сказала вона. Тимошенко відзначила, що «політики стояли на майданах, а люди — внизу на площі. Але деякі політики навіть до колін тих людей не піднялися».