Наші — за їхнім столом

25.11.2008

Російський президент Дмитро Медведєв укотре заявив — він наполягає на своїй версії українського боргу за газ: 2,4 мільярда доларів і ні копійкою менше. І натякнув — він не виключає можливості судового позову «між двома компаніями». Іншими словами, між російським «Газпромом», який продає газ, та нашим «Нафтогазом», що цей газ нібито купив, але не заплатив.

Підлеглі пана Медведєва дуже оперативно виконали його вказівку. «Газпром» уже підготував документи для звернення до Міжнародного суду зі скаргою на Україну за несплату боргу. Саме таку заяву вчора зробив заступник голови «Газпрому» й однофамілець російського президента Олександр Медведєв. За його словами, «Газпром» володіє відповідними механізмами і документами для звернення в міжнародну судову інстанцію «і, безумовно, ними скористається, якщо Київ наполягатиме на своїй позиції несплати боргів». Інакше не буде ні перемовин про вигідну ціну, ні самого газу, прозоро натякнув він.

«На жаль, є не дуже добра традиція зустрічати Новий рік за переговорним столом із колегами з України. Але ми все ж таки сподіваємося на краще», — іронічно коментував заступник голови «Газпрому».

А перед тим, у суботу, речник голови правління РАТ «Газпром» Сергій Купріянов залякав ще більше: в разі непідписання угоди про нові поставки до кінця поточного року Росія перекриє «краник» 1 січня.

Міністр палива та енергетики України Юрій Продан учора підтвердив, що в його відомстві чекають судової повістки за старі борги: «Сьогодні прийшла інформація про те, що там буде судовий позов, але офіційних матеріалів ще нема».

Позицію українського Президента озвучила його прес–секретар Ірина Ванникова — Віктор Ющенко наполягає на персональній відповідальності Кабміну в погашенні боргу і хоче бачити активнішу позицію уряду в перемовинах із російською стороною. Глава держави також вважає неприпустимим переведення цих перемовин з економіної площини в політичну.

Прем’єр Юлія Тимошенко одразу ж провела термінову нараду з керівником «Нафтогазу» Олегом Дубиною, і делегація національної акціонерної компанії терміново вирушила до Москви.