Арсеній Яценюк: Мене «пішли», щоб я повернувся

13.11.2008

«Я не бачу в цьому жодної трагедії. Напевно, це відповідь на мої пропозиції щодо об’єднання політичних сил, на мою антикризову роботу, на прийняття цілої низки антикризових пакетів і, взагалі, незалежну позицію в стінах українського парламенту», — так прокоментував позитивне голосування за його відставку з посади Голови Верховної Ради Арсеній Яценюк. Екс–спікер вважає, що «демократія як була під загрозою, так і залишається», і «ті події, які відбуваються в стінах парламенту, є тому яскравим підтвердженням». Тому тепер «найголовніше завдання — це не дати можливості поховати демократію через пишні похорони українського парламенту, які не повинні відбутися за жодних обставин. Бо це основна і ключова гілка української влади». Водночас пан Арсеній зауважив, що «не питання, скільки пропрацює український парламент — питання, скільки пропрацює той кістяк політичної еліти, який перебуває зараз при владі. Без змін ми нікуди не заїдемо. Без змін ми заїдемо тільки в одне місце — називається прірва».

Про свої подальші дії Яценюк повідомив, що формуватиме, навіть уже формує «політичну силу змін у країні». На запитання журналістів, чи буде ця політична сила підтримувати Президента, Арсеній Петрович прямої відповіді уникнув, наголосивши: «Ця політична сила буде підтримуватись більшістю українців».

Не захотів колишній керівник парламенту коментувати й причетність до його відставки Віктора Ющенка. «Це запитання до Президента, до депутатів, які голосували. Це запитання про політичну відповідальність кожного депутата, — зауважив Яценюк. — У списку, де я був одним із лідерів, була маса людей. І ці люди пройшли до парламенту в тому числі і завдяки тому, що низка політиків і я брали найактивнішу участь у виборчій кампанії, і нам тоді українці довірили свої голоси. На превеликий жаль, ці люди зрадили. Ну що ж, нехай їх розсудять українці».

А тих журналістів, яких така відповідь не задовольнила, пан Арсеній «відіслав» по коментарі на загальнонаціональну антикризову нараду, яка вчора під головуванням Президента відбувалася в Українському домі. Там, мовляв, і буде можливість поставити запитання «тим людям, які задіяні в цій схемі». До речі, на цю нараду був запрошений і Голова Верховної Ради. На запитання, чи поїде він до Українського дому, вже не Голова ВР відповів, що має трохи іншої роботи — перенести речі з кабінету. За словами Яценюка, інший кабінет у парламенті в нього вже є, там і працюватиме.

Поцікавилися журналісти й тим, чи розмовляв екс–спікер останнім часом із Віктором Балогою. «А в нас уже давно немає прямого зв’язку — напевно, відімкнули», — засміявся Яценюк.

Завершилась прес–конференція на пафосній ноті. «Мене «пішли», щоб я повернувся. Я повернуся, але вже не сюди», — сказав Арсеній Яценюк, фактично повторивши знамениту фразу нинішнього Президента. 26 квітня 2001 року, коли Верховна Рада відправила Віктора Ющенка у відставку з посади Прем’єр–міністра, він сказав: «Я йду, щоб повернутися».