Міняю пільги на ціни

11.11.2008

Учора Прем’єр Юлія Тимошенко зустрілася з власниками найбільших гірничо–металургійних підприємств і домовилися про дії, проти яких рішуче виступали фахівці з макроекономіки. У меморандумі про співпрацю між владою та бізнесом акценти розставили так: уряд бере на себе зниження вартості залізничних перевезень металургійної продукції та за допомогою своїх дипломатичних каналів лобіюватиме ринки збуту в третіх країнах. Натомість сталевари зобов’язуються знижувати ціни свого товару на внутрішньому ринку та й надалі виконувати раніше затверджені інвестиційні програми. Причому між вартістю «квитків на поїзд» для металу та його ціною для українського споживача буде встановлено пряму залежність: наскільки зменшили свої ціни, на таку суму й будете дешевше возити товар.

Газ, якщо тобі пощастило бути власником металургійного гіганта, отримуватимеш за собівартістю, не те, що пересічний український підприємець. Знизили також ціни на електроенергію. Причому зупинятися на цьому кроці не будуть, а зроблять «світло» для доменних печей ще доступнішим. Не забули, втім, і про стимулювання модернізації застарілих цехів: якщо ти закуповуєш енергозберігаюче устаткування, то можеш повертати валютний виторг упродовж року. Солодкого пряника запропонували й вугільникам — як галузі, що безпосередньо впливає на собівартість металургійної продукції: уряд вирішив відмовитися від підвищення плати за використання надр, а також надасть бюджетну підтримку шахтарям, аби ті могли знизити вартість коксівного вугілля.

У поле зору виконавчої влади потрапив скандально відомий «Промінвестбанк»: на його рахунках заморожено два мільярди «металургійних» гривень. Тимошенко дала новим власникам «ПіБ» (офіційно стратегічного інвестора, який наприкінці минулого тижня придбав «Промінвест», мають представити сьогодні. За неофіційною інформацією, ними є брати Андрій і Сергій Клюєви. — Авт.) місяць на оздоровлення фінансової установи. Якщо не вдасться — рекапіталізація та повернення у державну власність. І все — заради галузі, яка забезпечує майже третину ВВП та сорок відсотків валютних надходжень до казни.

Серйозні преференції на урядовому засіданні отримало Міністерство охорони навколишнього природного середовища. Відтепер саме воно, а не спеціальна Міжвідомча комісія, видаватиме дозволи на використання надр, багатих нафтою та газом. Уряд наполовину знизив рівень запасів корисних копалин, які вважаються стратегічно важливими для держави: мінімальний рівень запасів нафти та газу знижено з 15 до 10 — відповідно мільйонів тонн та мільярдів кубометрів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Неприємну новину озвучив міністр транспорту Йосип Він­ський: наступного року вартість залізничних квитків у потягах внутрішнього та далекого сполучення зростатиме щоквартально на 5%.