Десятирічка «блакитного вогника»

11.11.2008

До кінця поточного місяця Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» має намір підписати з відкритим акціонерним товариством «Газпром» два довгострокові контракти: на постачання «блакитного палива» в Україну і транзит російського газу через нашу територію. Як повідомив учора на прес–конференції голова правління НАК «Нафтогаз» Олег Дубина, планується, що ці угоди діятимуть до 2019 року. Із російською стороною, як випливає зі слів Дубини, все вже майже погоджено: «Є «болванка» (контрактів), є розуміння всіх моментів».

Нагадаємо, 2 жовтня під час зустрічі Юлії Тимошенко з Володимиром Путіним у Москві прем’єр–міністри України та Росії підписали Меморандум про співпрацю в газовій сфері, одним із ключових положень якого є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» з 1 січня 2009 року. Також у цьому документі задекларовано поетапний (протягом трьох років) перехід на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємоузгоджені ціни на газ для України і тарифи на транзит газу її територією та відмова від посередників.

Окрім того, Олег Дубина запевнив, що компанія «Нафтогаз України» накопичила у підземних газосховищах 30,3 млрд. кубометрів газу — кількість, цілком достатню для нормального проходження осінньо–зимового періоду.

 

ДО РЕЧІ

За словами Олега Дубини, НАК «Нафтогаз України» вводить нові жорсткі механізми співпраці з комунальними підприємствами, які мають значні борги за постачання газу. Дубина розповів, що після початку опалювального сезону мери міст звертаються до нього з проханням виділити, незважаючи на борги, ліміти газу для підприємств теплокомуненерго. «Нафтогаз» іде назустріч, якщо клієнти обіцяють погасити певну частину боргу протягом десяти днів. Якщо протягом цього терміну платіж не буде проведений — газ відключать, а на використані об’єми не виписуватимуться податкові накладні. «І в звітності за місяць вони будуть писати, що крали газ у держави», — сказав Дубина, зауваживши, що таким чином боржники автоматично підпадуть під статтю «розкрадання державного майна».

Єдина область, у якій проводиться нині передоплата газу — Житомирська, а найбільшими боржниками традиційно є Харківська, Донецька, Запорізька та Дніпропетровська області. Оскільки Україна вже дещо відстає від графіку розрахунку за газ із російським постачальником, керівникові «Нафтогазу» доведеться незабаром летіти до Москви, щоб залагодити це питання.