Замість коаліції — меморандум?

11.11.2008

Завтра у Верховній Раді почнеться новий пленарний тиждень. Указ Президента про розпуск парламенту призупинений, то ж народні депутати VI скликання ще можуть показати свою спроможність. В умовах, коли в парламенті не працює коаліція, а в політикумі немає можливості запустити маховик дострокових виборів, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк запропонував підписати «мирову» угоду про взаємодію між парламентом, урядом і Президентом.

 

Підпис під компромісом

«У нас є єдиний вихід — об’єднатися, прийняти спільну відповідальність і до того моменту, доки ми не вирішимо політичну кризу в цілому, діяти в умовах взаємодії задля подолання як економічної, так і політичної кризи», — сказав Яценюк учора під час погоджувальної ради.

Пропозиція Арсенія Петровича є певною видозміною ініціативи, яку раніше висловила Юлія Тимошенко. Вона пропонувала створити у парламенті коаліцію, котра включала б у себе всі фракції (або принаймні їх більшість) для боротьби з економічною кризою. Але такий варіант потребував би підписання коаліційної угоди. Натомість ініціатива Яценюка вимагає скріплення значно м’якшого документа, без численних зобов’язань і потреби брати на себе відповідальність за діяльність уряду, коаліції тощо.

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, як і очікувалося, привітала заяви про потребу шукати компроміс. «Я дуже рада тому, що деякі політики вже почали розуміти необхідність таких рішень. І сьогодні я вже чую заяви тих чи інших політиків, що необхідно об’єднати всі політичні сили в парламенті», — сказала Тимошенко, відкриваючи засідання уряду. Коментар пані Юлії стосується заяви як Яценюка, так і заступника глави секретаріату Президента Андрія Кислинського (про це йтиметься нижче).

Природно, БЮТівці готові погодитися на меморандум. Під час погоджувальної ради голова фракції Блоку Юлії Тимошенко Іван Кириленко сказав: «Ми підтримуємо підписання угоди в будь–якому форматі, щоб сьогодні вирішувати складні завдання». За його словами, зараз дуже важливо прийняти закони, які захищатимуть низку галузей від кризи. Ці проекти подає уряд, і йому потрібна підтримка у ВР.

Натомість «Регіони» — найбільша фракція парламенту — виступила проти такого меморандуму. Заступник Януковича Олександр Єфремов сказав під час погоджувальної ради, що ПР вимагає не «об’єднання всіх зусиль», а створення більшості, як того вимагає законодавство. «Давайте працювати за Конституцією та законами, — цитує Єфремова прес–служба Партії регіонів. — Якщо у залі є більшість, то треба її оформити».

А чом би й не коаліція?

Прикметно, що вчорашня заява заступника глави секретаріату Президента Андрія Кислинського теж витримана в тонах заклику до компромісу. Якщо раніше з вуст цього чиновника виходила лише різка критика на адресу Тимошенко, то тепер він говорить навіть не про дострокові вибори, а про потребу подолати економічну кризу й можливість створення коаліції ще в цьому парламенті.

Кислинський каже: в умовах світової кризи вирішення політичної кризи переміщається на нижчі позиції у порядку денному. «Президент України чітко розставив пріоритети: усі зусилля мають бути сконцентровані на подоланні кризових явищ в економіці... Політики ніяк не можуть зрозуміти, що вихваляння на тему «це ми зупинили вибори» безглузде у ситуації, коли виборчий процес уже призупинений главою держави», — цитує Андрія Кислинського прес–служба СП.

Заступник глави секретаріату сказав, що «на сьогодні все ще відсутні ознаки політичного оздоровлення», тому «вибори відбудуться, як тільки заспокоїться економічна ситуація».

Пан Кислинський стверджує: позитивне голосування у Верховній Раді за антикризовий проект свідчить, що у політикумі зберігаються шанси на «об’єднання парламентських сил перед лицем економічної кризи». «Сьогодні прийнятним є будь–який формат парламентської більшості — чи розширена демократична коаліція, чи коаліція у 300 і більше голосів. Економічні виклики вимагають якісних і невідкладних антикризових рішень парламенту», — сказав Кислинський.

Цікаво, що в цьому контексті пан Андрій відзначив наявність шансів для формування коаліції БЮТ, «НУНС» та БЛ і сказав, що «президентська команда готова до компромісів».