Громадяни, купуйте квартири в ощадній касі!

11.11.2008

Міністерство житлово–комунального господарства устами свого очільника Олексія Кучеренка днями розповіло, як воно планує реалізувати обіцянку Прем’єр–міністра про нечувано дешеві кредити для купівлі житла. Для цього в Україні створять ощадно–будівельні каси (ОБК), які й видаватимуть низьковідсоткові позички. Аби отримати іпотечний кредит в ОБК під чотири відсотки річних, вкладнику необхідно накопичити мінімум 50% від вартості квартири — не аби–де, а в цій же касі. Гроші людина змушена буде розміщувати не під стандартні 18—20 відсотків, що їх пропонують комерційні банки, а на дуже скромних умовах. «Людина спочатку несе гроші в банк і вкладає їх під гарантований низький відсоток, наприклад 3%, — пояснює механізм роботи ОБК Олексій Кучеренко, — а коли вкладник накопичує половину суми кредиту, то решту грошей йому дають під мінімальні чотири відсотки річних». Ощадно–будівельні каси, мабуть, для більшої гарантії наших вкладів, створюватимуться на базі державних банків — «Ощадбанку» та «Укрексімбанку».

«Я не проти сучасної іпотеки, але це варіант для тих, хто в змозі покрити високі процентні ставки, — каже Олексій Кучеренко, — а довгострокові програми із створення ОБК — розумний додаток до іпотеки для тих, хто може почекати із житлом. Наприклад, для молодих сімей». На його думку, Україна повинна переймати досвід вирішення аналогічних проблем в інших країн. Схожа система кредитування житла, до речі, забезпечила на 60% житловий фонд Німеччини та на 40% — Австралії.

Для України, де попит у шість разів більший за пропозицію, така ініціатива влади традиційно викликає чималий резонанс. Проте експерти сумніваються, чи в наших умовах задумане можна буде реалізувати на практиці. «Ідея не погана, — каже «УМ» Олексій Пилипець, виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації, — але вона не для України». Олексій Пилипець пояснив: для створення такої системи кредитування необхідно три умови. Перша — стабільна економічна ситуація в Україні, тобто мінімальний рівень інфляції, стабільний курс гривні. Друга — високий рівень доходів населення. Третє — збалансований ринок житла. Жодної з трьох умов в Україні немає: інфляція за підсумками року сягне не менше 20 відсотків, динаміка цін на житло не прогнозована, а ціни на нерухомість зростатимуть більше, ніж три відсотки. Таким чином, людина виконуватиме сізіфову працю: накопичуватиме гроші і ніяк не зможе зібрати омріяну половину.

Власне кажучи, Міністерство ЖКГ також не має особливих ілюзій щодо здійснення проекту. Як стверджує Олексій Кучеренко, робота ОБК буде ефективною лише тоді, коли держава створить прозорий механізм формування цін на ринку житла і зможе гарантувати вкладнику, що вартість квартири не зміниться в процесі накопичення. Міністр регіонального розвитку і будівництва Василь Куйбіда навіть запропонував органам місцевого самоуправління переглянути видані дозволи на виділення земельних ділянок під будівництво: якщо ділянки не використовують упродовж двох–трьох років, їх пропонують вилучити та знову «викинути» на ринок. Кабмін зі свого боку планує запровадити мораторій на безкоштовне житло, а заощаджені гроші витратити на будівництво.

Утім навіть якщо трапиться диво, й Кабмін зробить все, що у нього не виходило упродовж десятиліття, це не значить, що ОБК запрацює. «Є ще одна проблема, яку наші чиновники не враховують — кредит довіри населення, який уже вичерпано, — стверджує Олексій Пилипець, — люди не довіряють банківським установам, і віддати свої гроші на п’ять–шість років якійсь касі під мізерний відсоток не захоче ніхто».