Батман проти Бетмена

11.11.2008

Мешканці турецького міста подали в суд на творців знаменитого фільму «Бетмен». Турків обурило те, що кінокомпанія «Уорнер бразерз» використала назву їхнього населеного пункту — Батман (англійською мовою пишеться і звучить так само, які Бетмен). «Американські творці стрічки не мали права використовувати назву нашого міста, не спитавши згоди в нас, — обурюється мер Батмана Хюсейн Калкан. — У світі існує тільки один Батман, і розташований він у Туреччині».

Батманці вимагають від Голлівуду передусім моральної компенсації — вибачення і визнання своєї неправоти. Очевидно, йдеться і про фінансові санкції, але місто не бідне, тому гроші — не головне. У 1940 році в Батмані знайшли поклади нафти, і відтоді добробут населеного пункту неабияк зріс.

Незрозуміло тільки, чому городяни судяться лише з кіношниками, адже Бетмен, тобто персонаж Людина–Кажан, народився у коміксах, причому — майже 70 років тому. Окрім того, фільмів, у назві якого вжите слово «Бетмен», налічується з півдюжини — невже батманці збираються судитися з авторами кожного?