Гуртом і кризу легше бити

06.11.2008

Актуальні економічні проблеми були темою вчорашньої зустрічі Президента Віктора Ющенка з міністрами фінансів Віктором Пинзеником та економіки Богданом Данилишиним. Розмова відбулася вранці, а вже ввечері очікувалося рішення Міжнародного валютного фонду про надання Україні стабілізаційного кредиту на 16,5 млрд. доларів.

Глава держави ще раз високо оцінив прийняття Верховною Радою антикризового пакету законів. Президент назвав найважливішими питаннями стабілізацію макроекономічної ситуації в країні, формування узгодженої економічної та бюджетної політики на 2009 рік. «Дуже важливо, щоб економіка орієнтувалася на те, що ми починаємо з кожним днем брати контроль над ситуацією», — підкреслив Ющенко.

Президент наголосив на необхідності сформувати єдину позицію Мінекономіки, Мінфіну і Національного банку щодо макроекономіки. Відповідно до цього треба внести зміни до проекту бюджету на 2009 рік. «Це велика [спільна] позиція з точки зору реалізації антикризових заходів, і я просив би всіх триматися одної чіткої базової стабілізаційної підтримки в цьому питанні», — цитує Президента прес–служба.

Глава держави також закликав фінансові інституції до кінця тижня вийти на єдиний курс гривні. «Щоб до кінця тижня не просто вийти на єдиний курс — щоб ніхто на ринку не ставив запитання, який сьогодні курс — перший, другий, третій чи четвертий», — каже Президент, сам колишній голова Нацбанку.

Ющенко також вказав урядовцям на важливість вирішення питання із заборгованістю з заробітної плати. У вересні цей показник збільшився на 22 відсотки і нині становить майже 850 млн. грн.

 

ДО РЕЧІ

Національний банк день у день працює на стабілізацію курсу гривні й вимагає від комерційних банків установлювати обмежені курси продажу валюти: з 4 листопада — не вище за 6,0 грн./дол., а з учорашнього, 5 листопада, — не вище вже 5,80 грн./дол. Сам НБУ вчора встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 5,8261.

Крім того, позавчора міжбанківський валютний ринок запрацював за новими правилами, затвердженими постановою № 153. Якщо раніше Нацбанк був найсильнішим гравцем на ринку, то тепер став єдиним, затиснувши цей ринок у коридорі. «Більше немає вільного руху котирувань — натомість існує Нацбанк, через який проходять усі грошові потоки», — інформує «Економічна правда». Відтак на міжбанку курс гривні у вівторок зміцнився до 5,82.