Чоловікам на заздрість

01.11.2008
Чоловікам на заздрість

«Я сподіваюся, після цієї перемоги в Україні нарешті збагнуть, що, крім чоловічого футболу, існує ще й жіночий, і наша національна збірна вперше за часи незалежності пробилася у фінал чемпіонату Європи», — сказав після позавчорашньої гри зі словенками тренер української національної команди Анатолій Куцев. Справді, досі таке не вдавалося навіть чоловікам (вони виходили «на світ», де суперники трохи легші). Сподіваємося, в уболівальників ще буде нагода поносити наших футболісток на руках, а наразі вони взяли на руки й підкинули чоловіка – наставника Куцева. Вечірнє небо Чернігова у ці хвилини розцвіло квітами феєрверків.

Після виїзної гри проти словенок мало хто сумнівався у проходженні збірної України до фінальної частини Євро–2009. Балканки провалили домашню зустріч, пропустивши від наших дівчат три «сухі» м’ячі. Матч–відповідь вирішили провести в Чернігові, чимало футболісток, які виступають за національну команду, починали свій спортивний шлях саме в цьому сіверському місті, та й узагалі, жіночий футбол тут користується особливою популярністю.

На стадіоні імені Гагаріна зібралося близько семи тисяч уболівальників, котрі палко підтримували «синьо–жовтих». Українки не стали грати в півсили, а одразу кинулися на ворота Ядранки Кнежевич. І досягли мети вже на перших хвилинах. Наталя Зінченко зробила передачу до штрафного майданчика суперників, а там найспритнішою виявилася півзахисниця Віра Дятел. Вона виступає в російському чемпіонаті у складі команди «Звєзда» (Перм), як і ще чотири наші збірниці.

Після першого голу наші футболістки могли відзначитись ще кілька разів, але в завершальній стадії атак фортуна від них відверталася. Гості ж нічим особливим не запам’яталися. Спортсменки в жовтій формі переважали команду Словенії за всіма показниками, переграючи на кожній ділянці поля. Була помітна значно вища командна швидкість українок — ледь не кожна передача на хід форвардам закінчувалась небезпекою біля воріт Кнежевич.

Якби Дарина Апанащенко, Наталя Зінченко чи Віра Дятел використали всі свої моменти, серед яких були й чисті виходи сам–на–сам зі словенським голкіпером, цифри на табло були б непристойними. А так підопічні Куцева обмежилися тільки подвоєнням рахунку. Апанащенко після подачі справа головою красиво підрізала м’яч у кут воріт. До речі, нападниця російського клубу «ВДВ–Рязань» із шістьма голами в активі стала найкращим бомбардиром збірної в цьому відбірковому циклі.

Таким чином, наші дівчата увійшли до числа 12 команд, які з 23 серпня по 10 вересня наступного року у Фінляндії поборються за титул чемпіона Європи. Україна пройшла до фінальної частини разом із представницями Італії, Росії, Ісландії та Голландії, які також пробилися до основного турніру через «плей–оф». Раніше путівки на Євро–2009 забронювали Англія, Швеція, Франція, Німеччина, Данія, Норвегія — переможниці своїх відбіркових груп, ще одне місце отримали господарі — фінки.

Жеребкування фінального турніру відбудеться 18 листопада в Гельсінкі.

 

ПІСЛЯМОВА

Анатолій Куцев,
головний тренер збірної України:

— Повторна гра зі словенками вийшла дещо іншою, ніж попередня. Тоді ми ще не повністю знали суперника. Після перемоги з великим рахунком я сказав дівчатам, аби вони пограли у своє задоволення, для глядачів. У Чернігові в нас виходило не все, могли більше забити. Вірю, що ці голи ми залишили на фінал у Фінляндії, на який ми серйозно налаштовуємось. Головне, що гідний результат уже є.

Валентина Котик,
захисниця збірної України:

— Нам пощастило з суперником у «плей–оф». Гра, можливо, й не зовсім видовищна була. Ми насамперед дбали про підсумковий результат. Про майбутні матчі фінальної частини поки не думаємо — просто хочеться відпочити після важкого й виснажливого турніру.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи–2009. Відбірковий турнір. «Плей–оф» (повторні матчі)

Україна — Словенія — 2:0

(перша гра — 3:0)

Голи: Дятел, 3; Апанащенко, 72

Україна: Баранова, Котик, Мазуренко, Ходирєва, Ващенко, Лишафай, Чорна (Лемешко, 90+3), Дятел, Зінченко, Апанащенко (Фришко, 77), Пекур (Сухорукова, 81)

Словенія: Кнєжевич, Нікл, Вехар, Мілкович, Петрович (Жганец, 87), Міленкович, Повх, Тібаут (Салкунич, 78), Малашевич, Врабель, Жвер

Суддя — Броге (Бельгія)

Попередження: Чорна, 49; Пекур, 81 — Міленкович, 69.

Чернігів, стадіон ім. Ю. Гагаріна.
7 000 глядачів

* * *

Росія — Шотландія — 1:2 (3:2), Ісландія — Ірландія — 3:0 (1:1), Голландія — Іспанія — 2:0 (2:0), Італія — Чехія — 2:1 (1:0)