Венсан Кассель: Мені не потрібні дублери, особливо в еротичних сценах

30.10.2008
Венсан Кассель: Мені не потрібні дублери, особливо в еротичних сценах

Ще не вгамувалася метушня після приїзду в Київ нової дівчини Бонда Ольги Куриленко, поп–діви Крістіни Агілери, ще не перегоріли гостюванням на «Молодості» американського Наполеона Армана Ассанте і сина Катрін Деньов Крістіана Вадіма, як тут майже таємно на київські пагорби вперше прибув відомий французький актор, знаний більше як чоловік найвродливішої актриси Моніки Белуччі — 42–річний Венсан Кассель. У столиці він презентував фільм «Ворог держави №1», де зіграв головну роль. До цього його великі голубі очі, хтиву усмішку і тіло атлета кіномани оцінили у фільмах «Шайтан», «Порок на експорт», «12 друзів Оушена», «Доберман», «Багряні ріки».

 

Червона доріжка, дівчата–поліцаї і горілка без закуски

Венсан Кассель особливого інтересу до Києва не проявляв. Приїхав на запрошення компанії JRC Film, яка два роки тому, ще до початку зйомок, викупила права на «Ворога держави №1». Організатори повідомили, що Венсан на один день поселився у готелі «Прем’єр Палац», упродовж дня мав зустріч із журналістами, ввечері потусувався у кінотеатрі і, не прогулявшись по місту, повернувся до Франції.

Ще задовго до приїзду Венсана під кінотеатром «Київ» зібралися десятки фотографів, дівчат у поліцейській формі з пістолями і гламурних шанувальниць. Ближче до восьмої по червоній доріжці почали проходити зірки місцевого розливу — Альона Вінницька зі своїм чоловіком і його братом, Світлана Лобода, гурт «69», ведучий Юрій Горбунов із дружиною. «Цікаво подивитися, який він чоловік. Ну і фільм заодно перегляну», — ділиться метою приїзду Альона Вінницька.

Кассель прибув у кінотеатр із режисером стрічки Жаном–Франсуа Ріше та ко–продюсером Тома Лангманном. Сказав декілька слів про фільм, що це перша частина дилогії–бойовика про відомого французького гангстера Жака Месріне, якого поліція ловила 20 років, і хутко до бару. Між перехилянням чарок із горілкою розписувався на дисках і квитках, фотографувався з дівчатами і відповідав на запитання журналістів.

Про фільм «Ворог держави №1» кажуть, що у нього найбільший бюджет у Європі. На кожну картину з дилогії пішло по 80 мільйонів доларів. Та на презентацію і рекламу ці гроші не витрачають. «Чесно кажучи, ми тут завдяки українським грошам», — каже режисер Жан–Франсуа Ріше.

Організатори підготували для актора невеликий сюрприз, від якого Венсан аж рота роззявив. На сцену до нього вийшла рудоволоса дівчина у білому плащі. Коли його зняла, виявилося, що до пояса дівчина була голою. Її тіло художники розмалювали портретами Венсана Касселя і Моніки Белуччі. Актор відразу витягнув мобілку, щоб сфотографувати таку красу, і залишив на пам’ять автограф на спині красуні.

20 зайвих кіло, дев’ять місяців зйомок — і він знову з родиною

«Мій герой у Франції дуже відомий персонаж. Його називають французьким Робін Гудом. Але Месріне гроші бідним не роздавав. Усе залишав собі. Він був гангстером, який любив банки і коштовності. Я, до речі, не знаю, чому мене запросили на цю роль. У житті я не такий, я — турботливий сім’янин, — ділиться своїми враженнями про свого героя Кассель. — Щоб відповідати образу героя, мені треба було погладшати на 20 кг. Усі знають, що Месріне наприкінці життя був повним чоловіком. Під час роботи я дуже швидко худну. Тому зйомки дилогії ми почали з кінця, коли я був товстим, і закінчили початком, де я граю худого 25–річного чоловіка. Всі трюки у фільмі виконував сам. До слова, в еротичних сценах теж обійшовся без дублерів. (Сміється). Це були найдовші зйомки за історію французької кінематографії. Тривали дев’ять місяців».

Жак Месріне для багатьох став народним супергероєм. У режисера був задум розвінчати цей образ ідеальної людини. Він показав його у всій повноті, щоб глядач сам робив висновки про цього чоловіка. Відношення до гангстера упродовж фільму змінюється десятки разів. То в нього закохуєшся і готова після випадкового знайомства в барі піти до нього в номер, навіть якщо ти — цнотлива дівчина, то жалієш бідолаху в тюрмі Кувейту, то ненавидиш, коли він встромляє дуло пістолета в рот дружині, матері трьох дітей, то солідарна з ним, коли він живцем закопує сутенера, який знущається з повій, то в шоці від його спритності — за день пограбувати два банки.

Коли Жану–Франсуа Ріше запропонували екранізувати мемуари гангстера «Смертельний інстинкт», Ріше відрізав: «Або Кассель знімається, або фільм не знімається». Режисер пояснив, що у Франції немає іншого актора, який би справився з цією роллю.

Венсан Кассель погоджується тільки на високооплачувані ролі. В ідеалі він хотів би зніматися в одній картині на рік. «Є багато речей, які проходять повз. Я не хотів би, щоб так пройшли моя сім’я і друзі», — каже Венсан. У майбутньому він би не відмовився від співпраці з українцями. Нагадаємо, що на цьогорічному Каннському фестивалі він був гостем українського салону, подружився з Катериною Ющенко і навіть пообіцяв приїхати на «Молодість» разом із дружиною Монікою Белуччі.

На прес–конференції перед презентацією актор зізнався, що в Голлівуді йому пропонують грати росіян або жіночних героїв. «Вважаю себе нетиповим французом, але міг би створити картинку Франції, як Ейфелева вежа чи Жан Рено», — пояснює свої незадоволення роботою в Америці.

В особистому житті у Венсана Касселя все «тре б’ян». «Питання, чи Моніка гратиме у фільмі «Ворог держави №1» навіть не стояло. Це правда, що ми часто працювали разом. Але зараз у нас дитина. Вона займається вихованням дочки Діви. Плануємо ще», — після відмовок говорити про особисте ділиться Венсан.

Перша частина «Ворога народу №1» в прокаті стартує з 13 листопада, друга — «Легенда» — планується на 18 грудня.