На Схід!

30.10.2008
На Схід!

Віктор Ющенко і Лех Качинський: тепер у Донецьку. (Фото Рейтер.)

У Донецьку триває IX економічний форум «Україна–Польща». Ідея проведення такого щорічного заходу виникла на бізнес–форумі в Києві у 1997 році, а з 2000–го зібрання політиків, підприємців і фінансистів проводять по черзі в Україні та Польщі в різних містах. Головне його завдання — дати можливість представникам бізнесу обох країн брати участь у формуванні економічної політики та керуванні процесом розвитку українсько–польського співробітництва.

Не став винятком і цьогорічний економічний форум у Донецьку, який почався позавчора. Запрошені взяли участь в обговоренні можливостей співпраці в паливно–енергетичному комплексі, інвестиційному та банковському секторі, АПК та туризмі. Також у ході засідань у секціях відбувся обмін думками щодо питань регіональної політики — реформування органів місцевого самоврядування та адміністративно–територіального устрою. Головним підсумком заходу вважається налагодження безпосередніх контактів між представниками ділових і урядових кіл України й Польщі, презентація низки спільних проектів тощо. Напрацювання досвіду співпраці є особливо актуальним з урахуванням спільного проведення Україною та Польщею Євро–2012. І роль Донецька переоцінити теж важко, адже саме тут зараз завершується зведення суперсучасного футбольного стадіону «Донбас–арена», що претендує на роль «перлини» майбутньої європейської першості.

Рівень та значення форуму засвідчує й те, що вчора в його підсумковій сесії взяли участь президенти України та Польщі Віктор Ющенко й Лех Качинський.

Глава сусідньої держави у своєму виступі відзначив особливість цьогорічного заходу, який відбувся на Cході України, куди представники влади та бізнесових структур Польщі досі навідувалися рідко. Назвавши існуючі проблеми співпраці такими, що мають перехідний період, Лех Качинський просто порадив усім набратися терпіння.

Ми маємо розуміти, що український ринок є надзвичайно привабливим, він має надзвичайні перпективи, і цей мій заклик до польських партнерів, — звернувся до учасників форуму президент, — з подібним закликом ми можемо звернутися й до українців, бо з точки зору інтересів наших сусідів Польща є великим партнером та країною, яка підтримує Україну».

Віктор Ющенко також звернув увагу на те, що нинішній форум став і для поляків своєрідним відкриттям сходу України. «Надзвичайно важливо, що цей захід ми вперше проводимо в Донецьку, на східних теренах України, — підкреслив глава держави. — Можливо, ніколи стільки польських гостей не приїздили у цей регіон. Дуже важливо, що з польської та української сторін участь у форумі бере місцева влада, органи самоврядування та представники бізнесу. Це найближчий контакт, який потрібен для організації бізнесу.

Ющенко виступає за скасування низки адміністративних перешкод у взаємодії українського та польського бізнесу. Зокрема, він має на увазі проведення спільного прикордонного контролю та уніфікацію митних процедур, а також якнайшвидшу імплементацію угоди про малий прикордонний рух. Глава держави наголосив, що сторони зацікавлені, аби зберегти встановлену цим документом межу прикордонних регіонів.

Президенти України та Польщі також взяли участь у роботі міжнародного інвестиційного саміту Донецької області, що почав роботу у виставковому центрі «Експо–Донбас».