Суцільне непорозуміння

28.10.2008

Верховній Раді цього скликання фатально не щастить із продуктивністю. Задля того, щоб розробити прийнятний для всіх фракцій проект антикризових заходів, у парламенті досягли оптимальної, здавалося б, домовленості: створити робочу групу, яка уніфікувала б кілька проектів, а потім обговорити на погоджувальній раді «усереднений» документ. Утім учора політикам знову не вдалося знайти компроміс. Сьогодні Верховна Рада має розглядати антикризові проекти, а порозуміння, як і раніше, нема.

«Можу сказати, що результат цього засідання невтішний, адже практично спільної думки щодо виходу із кризи немає й не існує», — заявив після закінчення ради голова Компартії Петро Симоненко.

Партія регіонів узагалі не брала участі в розробці «проекту всіх». Соратники Віктора Януковича вирішили відстоювати власний проект, презентований як альтернативний від їхнього тіньового уряду. «Партія регіонів внесла свою програму виходу з кризи і готова нести відповідальність за її реалізацію», — сказала «регіоналка» Ганна Герман. Вона відзначила, що підходи ПР до вирішення проблем в економіці «принципово інші», ніж в уряду Тимошенко, повідомляє прес–служба «Регіонів».

Одразу після з акінчення погоджувальної ради у парламенті почався «круглий стіл» на тему «Пропоновані шляхи виходу з фінансової кризи». У ньому брали участь депутати, банкіри, представники Світового банку та МВФ.

Відкриваючи засідання, Голова ВР Арсеній Яценюк визнав: «Поки що немає погодженого проекту, але його і не буде». «Я чітко задекларую, що парламент буде засідати до того моменту, поки не буде прийнято відповідний пакет економічного законодавства. У нас зараз немає іншого виходу. Це не політичне питання», — заявляє водночас спікер. Він також розповів, що на нараді з економічними експертами планується скласти попередній пакет антикризових заходів на базі законопроекту, запропонованого Кабміном.

Учора Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко засудила політиків, які відмовились погоджувати урядовий проект: глава Кабміну назвала їх «політиканами», котрі роблять «дешеву піар–кампанію» на нинішніх економічних проблемах Цей «комплімент» стосується й тих, хто сьогодні не голосуватиме за «антикризовий» пакет.