«Олені» розмножилися

28.10.2008
«Олені» розмножилися

Хана Махмальбадо і головний герой стрічки «Шультес» Гела Чітава на церемонії нагородження. (Фото Укрінформ.)

«Рішення було приймати не просто. Студентська програма викликала найбільше дискусій. Там зібралися талановиті фільми. Щодо гран–прі сумнівів не було. Ми його розділили між фільмами «Будда вибухнув від сорому» Хани Махмальбаф (Іран) і «Шультес» Бакура Бакурадзе (Росія). Ці режисери зробили фільми, дуже важливі для сьогодення і дуже гарно виконані», — сказав американський актор Арман Ассанте, голова журі «Молодості» на церемонії закриття кінофестивалю.

26 жовтня у Палаці «Україна» журі поділило призи між кращими стрічками кінофестивалю. Гран–прі — статуетку «Скіфський олень» і 10 000 доларів — «вполювали» «Будда вибухнув від сорому» 19–річної Хани Махмальбаф (Іран) і «Шультес», грузина за походженням, Бакура Бакурадзе (Росія). «За великим рахунком, на «Молодості» ми зібралися для того, щоб робити відкриття. Я думаю, що після нагородження фільму «Шультес» ми відкрили йому шлях. Після цього до нього буде привернуто увагу. «Будда вибухнув від сорому» теж відкриття. Але треба зауважати, що Хана Махмальбаф є представником кінодинастії. Минулого року її батько був головою журі на «Молодості», а її сестра в Ірані дуже відомий режисер», — пояснює член журі, кінознавець Юрій Макаров.

Максим Ільяшенко, генеральний директор «Молодості», каже, що для переможців цього року вперше підготували двох «Скіфських оленів»: «Дозволити собі виготовити ще одну скульптуру ми можемо. Але гроші будемо ділити на двох».

«Першим я побачив фільм «Будда вибухнув від сорому». Тоді подумав: якщо всі стрічки такі ж професійні, тоді буде з чого вибирати. Фільми, які ми нагородили, — про одне й те саме, просто в одному події розгортаються у Швейцарії, інші — в Росії. Режисери порушують епічні теми, які близькі нашому народу», — зазначає Сергій Якутович.

Кращий повнометражний ігровий фільм та 2500 доларів отримав фільм «Гадерсфілд» (реж. Іван Живкович, Сербія). Кращий короткометражний ігровий фільм та субтитрування на 2500 доларів від Laser Video Titres отримав фільм «Рене» (Тобіас Ноель, Швейцарія). Кращий студентський фільм та 2500 доларів — фільм «Голешово» (Іліан Мєтєв, Болгарія — Велика Британія). «Мій фільм про маленьке містечко і його проблеми, а нагороду отримую у великому місті», — сміється Іліан Мєтєв.

Приз імені Іва Монтана кращому молодому актору / актрисі та 1000 євро отримав Жольт Ангер за фільм «Слідчий» (Атіла Гігор, Угорщина). Приз глядацьких симпатій дістався «Не клади слухавку» (Дем’єн Россіно, Франція).

Напередодні «вироку» головного журі своє слово сказали журі FIPRESCI. Вони нагродили «Версаль» француза П’єра Шоллера. Журі Міжнародної федерації кіноклубів (FICC) відзначили фільм «Будда вибухнув від сорому» Хани Махмальбаф, а також дали дипломи фільмам «Сніг» Айда Бегіч (Боснія та Герцеговина) і «Бійка» Анаіс Барбо–Лавалет (Канада). Екуменічне журі присудило приз фільму «Проста душа» Маріона Лейна (Франція) та відзначило дипломом «Будду» Хани Махмальбаф.

Кращим із українських фільмів журі «Українська панорама» визнало фільм Олександра Балагури «Крила метелика».

Уже шостий рік поспіль Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» нагороджує призом відому особистість за внесок у розвиток українського кіно. Цього разу голова наглядової ради фонду Катерина Ющенко вручила приз видатному українському художнику, художнику–постановнику фільму «Тарас Бульба» та члену журі фестивалю Сергію Якутовичу.