Поновлена у бездіяльності

23.10.2008
Поновлена у бездіяльності

Учора БЮТівці реготали за трибуною ВР. Хто ж сміятиметься останнім? (Фото Рейтер.)

Парламент, який за два дні «нерозпущеності» нічим результативним не відзначився, нарешті може запрацювати. Уряд подав у парламент пакет антикризових законів. Якщо цю програму внесуть до порядку денного під першим пунктом, то БЮТ розблокує трибуну. Учора Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко особисто прийшла на засідання погоджувальної ради, щоб обговорити з керівництвом парламенту й лідерами фракцій роботу ВР і урядовий пакет.

 

Холосте засідання

Учорашнє засідання закінчилося дуже швидко. Народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко знову заблокували трибуну. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, який напередодні зарікся входити у сесійний зал, поки депутати не знімуть облогу трибуни і не погодять порядок денний, послав відкривати ранкове засідання свого першого «зама» Олександра Лавриновича. Той оголосив перерву для консультацій, а через годину повідомив, що депутати так і не домовилися про порядок денний. Не зважаючи на те, що БЮТівці вже припинили блокування, продовжувати роботу не було сенсу — Лавринович відпустив усіх до четверга.

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко заявив на брифінгу, що БЮТ дасть парламенту працювати, щойно буде ухвалено антикризовий пакет. «І ми тільки після розгляду цього законопроекту — протягом одного–двох днів — тільки після цього ввімкнемо світло для інших заходів, які ми називаємо політичною бойнею, я маю на увазі вибори», — сказав Кириленко.

Спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк, дізнавшись, що в урядовому пакеті було кілька пунктів із законопроекту «нашоукраїнки» Ксенії Ляпіної, здивувався: навіщо було блокувати трибуну, адже «цей закон, певно, сьогодні був би підписаний, а частина економічних проблем була б уже вирішена»? Яценюк сказав, що йому «дуже складно» було домовитися про те, щоб діяльність парламенту була поновлена: «За що боролися? Навіщо треба було відновлювати роботу Верховної Ради, щоб уже в перший день її роботи парламент був заблокований фракцією, яка підтримує український уряд», — цитує Яценюка прес–служба ВР.

Ви підтримайте наш пакет, а ми ваш не будемо

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко після консультацій у Верховній Раді заявила, що під час зустрічі «відбулася досить конструктивна бесіда». За її словами, до 18–ї вечора середи уряд доопрацює законопроекти з урахуванням усіх висловлених пропозицій. Після цього пакет надішлють до фракцій і комітетів. Сьогодні вранці відбудеться нарада у тому ж складі, що й учора, яка прийме остаточне рішення з приводу законів.

Водночас вона сказала, що «наша політична сила не підтримає жодного законопроекту, що стосується дострокових виборів», повідомляє інформаційна агенція «Інтерфакс–Україна». На думку Тимошенко, проводити вибори за умов світової фінансової кризи несвоєчасно. Вона назвала їх «війною проти всіх».

Президент України Віктор Ющенко висловив упевненість, що парламент прийме весь потрібний пакет законодавства. «Я переконаний, що Верховна Рада ухвалить рішення про створення стабілізаційного фонду, збільшення фонду гарантування вкладів населення, а також про фінансування дострокових виборів. Сьогодні також, очевидно, буде важливо провести антикризові закони», — сказав Ющенко вчора на брифінгу.

Блокування трибуни Президент назвав «недемократичними діями», повідомила «Українська правда». «Зараз не є доцільною розмова про те, чи потрібні ці вибори чи ні, чи доцільні вибори чи ні. Ми повинні мати до початку наступного року працюючий парламент», — наголосив глава держави. Президент звернувся до Центральної виборчої комісії з проханням дати відповідь, чи можливо провести підготовку до виборів до 7 або 14 грудня. На його думку, органам влади під силу вкластися в ці терміни. На питання, чи можуть вибори відбутися після 14 грудня, Віктор Ющенко сказав: «Пізніше можливо, але недоцільно. Бо тоді й робота ВР, і уряду не почнеться до 1 січня».