«Не винуваті ми, колеги самі в суд прийшли»

22.10.2008

Ще минулої п’ятниці Служ­ба безпеки передала до Генпрокуратури матеріали для порушення кримінальної справи у зв’язку з подіями, що відбулися 11 жовтня у Київському апеляційному адміністративному суді. Як повідомили «УМ» у прес–службі СБУ, спецслужба провела перевірку звернення судді Усенка щодо блокування сторонніми особами суддів цього суду в дорадчій кімнаті під час розгляду апеляційної скарги і задокументувала факти такого втручання. На Володимирській, 33 додають, що в діях сторонніх осіб, які перешко­джали суддям виконувати службові обов’язки, містяться ознаки злочину, передбаченого статтею «втручання у діяльність судових органів».

Цікаво, що окремі ЗМІ вже проводять паралелі з подіями минулого року, коли бійці «Беркута» на чолі з тодішнім керманичем МВС Василем Цушком штурмували Генпрокуратуру. Адже в СБУ наголошують, що нині, за даними свідків, роботу суду блокували бійці «Грифона» і «Беркута» за особистою вказівкою міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Керівник СБУ Валентин Наливайченко наполягатиме, щоб результати розслідування справи стали відомі громадськості й отримали належну правову оцінку. Мовляв, судді розповідають, як депутати від БЮТ били їх по руках, не давали взяти ручку, увімкнути комп’ютер чи зателефонувати, а міліція покривала цей безмір.

Станом на вчора в Генпро­куратурі ще не ухвалили рішення за цими матеріалами СБУ. У прес–службі ГПУ повідомляють, що вивчають доцільність порушення кримінальної справи за фактом блокування роботи Київського КААС. Пікантність ситуації не лише в тому, що одна силова структура зібрала матеріали на іншу та передала на розгляд до третьої, а й у тому, що, згідно з законом «Про судоустрій», саме міліція охороняє всі суди України, окрім Конституційного, Верховного та Окружного адміністративного.

Зрозуміло, що в МВС причетність Луценка до блокування роботи КААС спростовують. «Ви можете собі уявити, щоб міністр особисто командував сержантами? — обурюється заступник міністра, начальник міліції громадської безпеки Олександр Савченко. — Мені не зрозуміло, з якого приводу та за якими фактами можна порушувати кримінальну справу стосовно працівників міліції! Адже у своїй діяльності міліція, яка охороняє суд, керується інструкцією, яку розробляє і затверджує керівництво суду.

За словами пана Савченка, 11 жовтня сталася «лише одна подія, яку можна було б розглядати як не зовсім скоординовані дії між правоохоронними органами МВС, СБУ та УДО». Коли в міліцію зателефонував депутат від БЮТ Писаренко, мовляв, депутатів БЮТ б’ють, Савченко особисто виїхав на місце, щоб з’ясувати, чому не спрацювала судова міліція з «Грифона». Виявилося, що Київський апеляційний суд чомусь узяло під охорону УДО. Генерал Савченко каже, що міліція не збиралася конкурувати з підлеглими Валерія Гелетея і виставила наряди спостереження лише навколо суду. Згодом подібні «сигнали» надійшли ще й з КААС, де міліція зустріла бійців спецпідрозділу СБУ «Альфа», які, за заявою заступника голови суду Межевича, брали його під охорону.

«Ні конфліктів, ні якихось незрозумілих суперечок біля суду і в суді не було, бо працівники «Грифона» безперешкодно пропускали на територію суду як його працівників, так і бійців «Альфи», котрі залишали зброю на вході», — свідчить Олександр Савченко. Утім факти, задокументовані Служ­бою безпеки, свідчать, що пояснення міліцейського генерала швидше скидаються на спроби захистити честь мундира.