Безпорядок денний

22.10.2008

Верховна Рада VI скликання, схоже, не може працювати в жодних конфігураціях: ані коли в опозиції Партія регіонів, ані коли в меншості «НУНС», і навіть тоді, коли головними протестувальниками виступають БЮТівці. Яким би чином не розкладався пасьянс, ВР цього скликання весь час входить у параліч. Учорашній день — перший у періоді, відведеному для прийняття законів, які б дозволили провести вибори і «підстелити» сіно для української економіки, — закінчився нічим. Через блокування трибуни БЮТівцями довелося закрити засідання.

 

Економіка й політика в пакеті не вжилися

Тон для вчорашнього засідання ВР задали понеділкові збори Ради національної безпеки та оборони. Там було схвалено дві принципові речі: про те, що Президент тимчасово поновлює роботу Верховної Ради, аби вона прийняла низку законів під вибори, а також прийняла пакет ініціатив для недопущення фінансової кризи. У Верховній Раді спеціально під ці рішення було зареєстровано два проекти.

Перший законопроект внесла «регіоналка» Олена Лукаш. Він передбачав внесення змін до законів про ЦВК і вибори народних депутатів. Зокрема, цей проект пропонував можливий варіант розв’язання колізії з реєстром виборців і формуванням окружних комісій, а також передбачав регламент призначення членів ЦВК. Інший проект був внесений Ксенією Ляпіною і стосувався бюджетних змін. Згідно з цим документом, у держбюджеті передбачалися гроші на дострокові вибори, а також для недопущення фінансової кризи.

Розповідаючи про «бюджетний» законопроект, Голова ВР Арсеній Яценюк сказав, що «це закон, який сьогодні вранці мною, в тому числі, правився для того, щоб вирішити два основні питання». «Питання перше — фонд гарантування вкладів фізичних осіб і перерахування одного мільярда гривень, який додатково заробив Національний банк, до фонду гарантування вкладів. Питання друге — стабілізаційний фонд», — розповів Арсеній Петрович. За його словами, на засіданні РНБО Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко запропонувала провести приватизацію окремих підприємств («Хоча, — сказав Яценюк, — є великі сумніви, на предмет того, що в сьогоднішній фінансовій кризі з негативними рейтингами хтось щось купить»), а виручку спрямувати винятково у стабілізаційний фонд.

Арсеній Яценюк запропонував внести обидва проекти до порядку денного пакетом. Тут і стався «облом»: «за» проголосував 201 нардеп. Розгляд двох проектів підтримали фракції Партії регіонів і Блоку Литвина, частково — «Наша Україна — Народна самооборона». Хоча проект був внесений «нашоукраїнкою» Ляпіною, колеги віддали за внесення змін до порядку денного лише 17 голосів, не голосувала й сама Ксенія Михайлівна. «Під час голосування виникло певне збентеження, бо пропонувалося розглянути разом два проекти, — сказала Ляпіна в коментарі «УМ». — Якщо з приводу мого проекту у фракції була узгоджена позиція, то в проекті Олени Лукаш були певні проблемні місця, які фракція не встигла розглянути. Тому виникла така проблема».

А де ж той пакет?

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко, виступаючи після голосування, сказав, що тимошенківці наполягають на тому, аби спершу Верховна Рада розглянула пакет антикризових заходів, який був запропонований урядом на розгляд Радбезу. «Ми повинні його розглянути і обговорити, і тільки після того виборчі питання ставити, тільки після того — зміни до бюджету», — сказав Кириленко. БЮТівців підтримали й комуністи. «Ми пропонуємо першочергово, безумовно, розглянути антикризові заходи. Виходимо з того, що сьогодні Президент і ті, хто підтримує його авантюрні рішення, хочуть виключити роботу парламенту і таким чином до цього хаосу в керівництві додати ще й майбутні катастрофи для нашого народу», — плутано заявив Петро Симоненко.

Голова ВР Яценюк був змушений оголосити перерву. У цей час БЮТівці, котрі, схоже, зрозуміли, що в них є аргумент для того, щоб іще трішки потягти час із достроковими виборами, заблокували трибуну. Під час наради у спікера виявилося, що Кабінет Міністрів, очолюваний лідером БЮТ Юлією Тимошенко, не подавав у парламент пакету антикризових заходів. «Коли я сказав: «Дайте нам цю програму, ми її розглянемо», виявилось, що програми немає. Отак парадоксальна ситуація, що трибуна блокується заради програми, але програми немає», — обурився на брифінгу «регіонал» Олександр Єфремов.

Арсеній Яценюк, повернувшись у зал, буркнув: «Уже напрацювалися. Як завжди». Він сказав, що своїми діями народні депутати показали людям «фігуру з трьох пальців». «Доки не буде погодженого порядку денного і доки не перестанете блокувати трибуну, я в цей зал не зайду», — обурився спікер.

Пояснюючи дії «тимошенківців», голова фракції БЮТ Іван Кириленко сказав на брифінгу, що «ми з хвилини на хвилину чекаємо пакету антикризових заходів». За його словами, спочатку депутати мають розглянути економічні питання, а вже потім — політичні. При цьому пакет заходів, за його словами, мусять обговорити фракції та комітети. А це, зрозуміло, додаткова втрата часу.

Консультації в парламенті закінчилися нічим. Яценюк до депутатів справді не вийшов. Перший віце–спікер Олександр Лавринович оголосив засідання закритим. По обіді воно так і не поновилося.