«Завтра покаже, хто як працює»

22.10.2008
«Завтра покаже, хто як працює»

Вечір важкого понеділка. Віктор Ющенко під час виступу. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Позачергові вибори Верховної Ради були призначені «в чіткій відповідності до Конституції». Однак указ Президента, згідно з яким голосування мало пройти 7 грудн­я, «не виконаний Прем’єр–міністром і урядом». Відтак ініційовані БЮТ блокування виборів, відмова їх фінансувати, рейдерські атаки на суди є «деструктивною політикою, яка жодним чином не сприяє стабілізації політичної та економічної ситуації в Україні». На цьому в понеділок увечері після завершення засідання Ради національної безпеки й оборони наголосив Президент Віктор Ющенко, оголосивши, що на основі звернення РНБО підписав указ про відновлення роботи Верховної Ради VI скликання «на декілька днів». Дату виборів глава держави також переніс, призначивши їх на 14 грудня. Учора відповідний указ був офіційно опублікований у «Президентському віснику».

За кілька днів, протягом яких діятиме тимчасово реанімований парламент, йому потрібно попра­цювати на «нормалізацію політичної ситуації, зокрема, фінансування виборчої кампанії та розблокування роботи ЦВК». А також ухвалити пакет антикризових законів, спрямованих на мінімізацію наслідків світової фінансової кризи для української економіки.

Президент повідомив, що йдеться, зокрема, про закони про стабілізаційний фонд і гарантування вкладів населення, які «можуть підтримати всі здорові політичні сили парламенту». «Добре розуміючи, що ринок запозичень сьогодні закритий, він складний, ми виходимо з того, що першим кроком до фінансування Стабілізаційного фонду повинні бути кошти від приватизації», — пояснив Президент, наголосивши, що всі члени РНБО висловилися за те, щоб приватизаційні надходження були спрямовані на розвиток, а не «проїдання». Також РНБО, за словами Президента, вбачає реальні можливості збільшити Фонд гарантування вкладів населення на 1 мільярд гривень, а страхові суми банківських вкладів — до 100 тисяч гривень. «Таким чином, 98% усіх вкладів населення банківської системи України є гарантованими», — заявив Віктор Ющенко. І додав, що для подолання кризи будуть скорочені видатки адміністративних апаратів органів влади і місцевого самоврядування. Їх запропоновано скоротити на 20 відсотків.

Решту законопроектів з «антикризового пакету» глава держави запропонував політичним силам обговорити разом і визначити, яку частину цього пакету вони можуть підтримати й ухвалити як закон. Ющенко наголосив, що для нормалізації роботи парламенту треба припинити його блокування. «Завтра покаже, хто підбурює ситуацію, хто дбає про врегулювання всіх чутливих і гострих моментів, потрібних для подолання політичної та економічної кризи», — зазначив В. Ю. напередодні вчорашніх подій у ВР.

Окрім того, Президент оголосив, що бере під жорсткий контроль ситуацію в країні в умовах світової фінансової кризи. «Має бути ефективний національний план, зміст якого ми повинні донести до основних учасників ринку, — зазначив Ющенко, наголосивши, що «ключовий фактор подолання кризи — це довіра людей».