Своя зарплата ближча до тіла

18.10.2008
Своя зарплата ближча до тіла

Заборгованість із вип­лати заробітної плати працівникам бюджетних установ в області неминуче виникне до кінця року, переконана начальник Головного фінансового управління облдерж­адміністрації Валентина Цвинтарна.

Таким, на думку фінансиста, може бути наслідок рішення остан­ньої сесії облради. На ній держадміністрація внесла свої пропозиції щодо використання коштів, отриманих від перевиконання бюджету за дев’ять місяців. Виконавча влада висловила намір спрямувати частину грошей — чотири мільйони гривень — саме на зарплату працівникам бюджетних установ. Бо, попри те, що міста й райони нібито мають виконати річні плани надходження доходів, за ниніш­ньої ситуації в країні вони навряд чи зможуть забезпечити обов’язкові виплати. І тим паче не матимуть резервів розпочати новий бюджетний рік із фінансовим запасом на січень для видачі зарплат та розрахунку за енергоносії.

Отже, й було запропоновано направити названу суму у вигляді дотації районним бюджетам. До кінця року це забезпечило б виплату першочергових видатків — як платня тим же освітянам і медикам. І, зрозуміло, область певною мірою була б гарантована від соціальної напруги в регіоні.

Утім депутати облради мали своє бачення того, як слід використати кошти. Пропозицію адміністрації відхилили і без обговорення прийняли власний проект. А він, зокрема, передбачає виділити 550 тисяч на забезпечення діяльності облради, в тому числі 300 тисяч — на підвищення зарплат. Як кажуть, своя зар­плата значно ближча до тіла.

«Депутати, приймаючи таке рішення, порушили Конституцію України та Бюджетний кодекс», — заявила на брифінгу після сесії Валентина Цвинтарна. Тому є намір подати відповідне подання до обласної прокуратури.