Минуле треба знати!

18.10.2008
Минуле треба знати!

На відкритті виставки про діяльність УПА в Черкасах. (Фото автора.)

«УПА. Історія нескорених» — це тема виставки, яку вперше відкрили в Черкаському обласному краєзнавчому музеї. «Цією подією ми хочемо згадати всіх, хто стояв у боротьбі за свободу та незалежність України. Особливо важливо, щоб цю виставку подивилася наша молодь, котра має знати, як встановлювалася радянська влада в Україні і скільки безневинно убієнних полягло, аби ця влада трималася», — зазначив на відкритті черкаський «губернатор» Олександр Черевко.

Черкащани, котрі відвідали експозицію, змогли детально ознайомитися не тільки з діяльністю українського руху опору в західних областях, а й на власній території — для цього працівники Державного архіву та управління СБУ в Черкаській області підготували експозицію з документами та фотографіями.

За словами директора Державного архіву Черкаської області Тетяни Клименко, останні архівні знахідки свідчать, що провід ОУН розбудовував свою агентуру і в центрі України. Вже знайдено справу Миколи Приварського, 1918 року народження, із села Плескачівки Смілянського району. Цьому чоловікові у вересні 1943 року вдалося врятувати від розстрілу більше сотні людей. Але згодом його було звинувачено в націоналізмі й розстріляно. Ті, хто йому допомагав, потрапили за грати на десять років. Усіх цих людей було реабілітовано лише в 60–х роках минулого століття.

Пані Тетяна також згадала про мешканців села Червоне Чорнобаївського району — Мирона Онищенка та Марка Туза — котрі в післявоєнні роки їздили на Західну Україну за хлібом і привозили звідти на Черкащину листівки та літературу. Вони мали тісний зв’язок із групою воїнів УПА «Дем’яна», допомагали їй продуктами, медикаментами, надавали притулок у своїх оселях. За що в лютому 1950 року одержали по десять років таборів.

А поки в музеї вшановували пам’ять воїнів УПА, навпроти нього з гас­лами, червоними прапорами та викриками «Ганьба бандерівцям!» чергувала нечисленна група комуністів.