Шапки — геть!

18.10.2008

Першу передвиборчу поїздку Віктор Янукович, звісно, здійснив у рідну Донецьку область. Відчувається, що кампанія почалася. Приміром, побувавши в Макіївці, партійний вождь не тільки роздавав обіцянки, а й не шкодував дошкульних слів для опонентів. Найбільше дісталося «помаранчевим політикам», які, на переконання екс–Прем’єра, вже ніколи не будуть при владі, а займатимуться «своїм ділом, звичним для них». «Багато хто з них могли б стати народними артистами, а дехто міг би стати моделями в різних модельних домах і так далі,» — розповідав жартун Янукович макіївським металургам.

Закликаючи земляків взяли активну участь у виборах і проголосувати за Партію регіонів, її лідер і дорікнув донеччанам. Адже, за його словами, у тому, що на минулих виборах «регіонали» недобрали чотири голоси, а тому віддали право формувати коаліцію конкурентам, є й частка відповідальності Донбасу. «Наші виборці дуже слабо прийшли на вибори, — нагадав Янукович, — бо думали, що ми їх шапками закидаємо».

Але цього ж дня пан Янукович показав приклад тих же «шапкозакидацьких» настроїв: «Я не просто так думаю, я впевнений і не виключаю, що ми наберемо 226 голосів (потрібних для формування коаліції)».

Позавчора в Донецькому театрі опери та балету також відбулася 19–та конференція обласної організації ПР, делегати якої дружно підтримали проведення дострокових парламентських виборів. «Вибори будуть! – переконував своїх підлеглих однопартійців Віктор Янукович. – Тому що країна не може жити в такому стані кризи. Країна не може жити з такою ганьбою перед усім світом». А вибори, на його переконання, — це «єдиний легальний шлях відсторонити від влади «помаранчевих політиків».

Партійна конференція, схваливши участь ПР у дочасних виборах, обрала делегатів на з’їзд «регіоналів», що відбудеться 24 жовтня, і рекомендувала тому ж з’їзду взяти за основу програми–2008 основні моменти передвиборчої платформи минулорічних виборів — «Стабільність і добробут».

Схоже, партія регіонів справді не збирається модифікувати свої передвиборчі гасла. І вже зараз бідкається про долю російськомовних громадян, які, мовляв, дуже потерпають від «українізації». «Я повинен сказати, що ті знущання, які терплять люди, навіть діти, які пішли в перший клас і ніколи раніше не розмовляли українською, їх тепер змушують розмовляти українською мовою... Вони приходять додому, плачуть і не хочуть іти в школу, — це слова самого Януковича. — А кінотеатри! Це ж посміховисько, коли ми дивимося шедеври кіно, проте через незграбний, жахливо і непрофесійно підготовлений [український] дубляж їх дивитися неможливо!»

* * *

...До речі, цікаве «кіно» відбулося перед початком партійної конференції якраз біля кінотеатру ім. Шевченка. Очікуючи на приїзд опозиціонера Януковича, правоохоронці перекрили тут дорогу і деякий час не пускали донеччан через пішохідний перехід, а радили йти в обхід.