Віталій Кличко: Залишилися тільки Льюїс та Валуєв

17.10.2008
Віталій Кличко: Залишилися тільки Льюїс та Валуєв

Залишитись мають тільки двоє. (Фото Рейтер.)

Брати Клички впритул наблизилися до своєї мети — стати чемпіонами–важковаговиками за всіма чотирма найпрестижнішими версіями. Після недавньої перемоги Віталія над нігерійцем Семюелем Пітером колекції українців тепер бракує лише одного пояса. Новоспечений чемпіон, прибувши до Києва, позавчора розповів журналістам про особливості свого останнього бою, користь уринотерапії й орієнтири щодо дострокових виборів до Верховної Ради.

 

«Після бою набрякли руки»

— Віталію, як проходила підготовка до поєдинку з Пітером? Не було складно психологічно?

— Цей бій був авантюрою з мого боку. Чотири роки простою, дві перенесені операції — і одразу бій з одним із найсильніших боксерів світу. Багато експертів не рекомендували мені це робити. Але я оцінив свої сили і виграв, хоча й ризикував багато чим. Програвши цей поєдинок, я б втратив спортивну репутацію назавжди. Реваншу б уже не було ніколи.

— Під час бою у залі була присутня ваша дружина. Це допомагало чи, навпаки, заважало битися?

— Це було її особисте бажання приїхати зі мною до Берліна. Я забороняю родичам бути присутніми на моїх поєдинках: бо це бокс, і може трапитися все. Але Наталя так вирішила, і я підкорився.

— Після суботнього поєдинку можна було почути думки, що його результат був відомий наперед. Можете якось заперечити ці твердження?

— Шкода, що я не можу вам продемонструвати сині та набряклі руки після поєдинку. Це було б гідною відповіддю на тему нечесності бою. Набряк не сходив із рук упродовж кількох днів.

— То що з ними таке сталось?

— Скажу одне: руки перед боєм міцно фіксуються бинтами і пластиром. Такою рукою можна і стіну проламати. Дивлячись потім на свої сині руки, я мучився питанням: як же зараз виглядає обличчя Семюеля Пітера? Тільки дуже великі скептики і люди далекі від боксу могли поставити чесність поєдинку під сумнів.

— Що ви сказали супротивнику, коли після бою підійшли в його кут?

— Емоції тоді вже відступили. Я просто подякував Пітеру за бій. Навіть дослівно пам’ятаю, що сказав: «Нічого персонального, лише бізнес». Віддаю Пітерові належне за вміння тримати удар. У другому раунді я навіть трішки злякався — нігерієць стільки «отримав», але все не хотів падати. Як же його потрібно бити, думаю?

Зате я порадив його менеджеру, який дозволяв собі некоректні вислови перед боєм, поводитися стриманіше. Чесно кажучи, я б не відмовився зустрітися з цією людиною в ринзі.

«Ще один пояс десь гуляє»

— Ваша команда ще не починала вести переговори з Ленноксом Льюїсом? Бій із ним став би помітною подією у світі спорту.

— У будь–якій справі має бути мотивація. Просто відстоювати звання чемпіона світу проти молодого покоління, яке забажає помірятись силами, мені вже не цікаво. Якщо виходити на ринг — то в боях, які додають азарту та мотивації довести, що ти сильніший. Саме таким може бути бій проти Льюїса.

— Ви ще не забули зустрічі на ринзі п’ятирічної давни­ни?

— Дотепер у світі боксу нема чіткої думки, хто ж тоді переміг. Якщо англієць таки прийме рішення повернутися на ринг, я з великим задоволенням надам можливість і йому, і самому собі, і глядачам зрозуміти, хто з нас є сильнішим. Знаю, що промоутер Дон Кінг запропонував Ленноксу величезну суму розміром 45 мільйонів доларів, аби той повернувся на ринг заради нашої зустрічі.

— А скільки він запропонував вам?

— Можу тільки сказати, що це також адекватна сума.

— Ви так і не зустрілися з Олегом Маскаєвим та Хасімом Рахманом, хоча про можливі бої з ними говорили багато. Нема зараз бажання таки з’ясувати стосунки до кінця?

— Я вже згадував про мотивацію. Ці боксери для мене тепер не цікаві — вважаю, що це був би крок назад. Інша справа — Льюїс. Крім того, брати Клички ще не зібрали всі найпрестижніші пояси серед важковаговиків, один ще десь гуляє. Завоювання титулу WBA в бою проти його володаря Миколи Валуєва — ось що цікавить нас зараз, окрім зустрічі з Ленноксом.

— А якщо не вдасться домовитись із цікавими претендентами на наступні бої, то будете захищати свій пояс в боях проти інших боксерів?

— Бити рекорди Джорджа Формена, який був чемпіоном до 40 років, я не збираюся. Якщо не домовлюсь із цікавими мені боксерами, то завжди зможу зробити це з братом (посміхається). Але думаю, що нам вистачить можливостей здобути останній титул, який нас цікавить.

— А хто з вас на пояс претендуватиме?

— А ми викинемо на пальцях. Хто переможе, той і вийде на ринг.

«Пропоную Пітеру уринотерапію»

— Чи правда, що ви лікуєте травми за допомогою синових підгузків?

— Це справді так. Народний метод: уринотерапія плюс дитячий памперс, із якого знімають плівку проти проникання рідини (зніяковіло посміхається). Дуже добре допомагає. Рекомендую цей метод Семюелю Пітеру. Я бачив кілька цікавих фотографій нігерійця в інтернеті. Думаю, такий спосіб допоможе йому підлікувати обличчя. У мене ж після бою склалося враження, що я боксував зі стінкою, — у Пітера аж занадто жорстка голова.

— Ви стежите за шаховим матчем за участю вашого друга Володимира Крамника? Він же перемагав і вас, і вашого брата — щоправда, не на рингу, а за шахівницею…

— Так, ми інколи граємо з Володею в шахи. Я спілкувався з ним кілька днів тому й побажав удачі в матчі за звання чемпіона світу — аби Крамник пішов тим шляхом, що й я здолав кілька днів тому. Обов’язково приїду до нього в Бонн і підтримаю в цьому випробовуванні.

— Де ви хотіли б провести свій наступний чемпіонський бій?

— Є мрія зробити це в Києві. Проте тут немає залу належного для такого поєдинку рівня. Тому є думка організувати його під відкритим небом — на якомусь київському стадіоні. Вірю, що це в мене вийде.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Віталій Кличко

Боксер–професіонал. Чемпіон світу у надважкій вазі за версією WBC.

На професіональному ринзі провів 38 поєдинків (36 перемог, 2 поразки).

Народився 19 липня 1971 р. у с. Біловодське (Киргизстан).

Зріст — 202 см, вага — 112 кг.

Промоутерська компанія — К2 (власна). Тренер — Фріц Здунек.

Закінчив Переяслав–Хмельницький педагогічний університет та аспірантуру Національного університету фізичної культури і спорту України. У 2000 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Бокс: теорія та методика спортивного відбору».

Депутат Київської міськради, лідер Блоку Кличка.

Одружений. Виховує трьох дітей.

 

НА ПОЛІТИЧНОМУ ФРОНТІ
«Черновецькому не вистачить гречки»

— Були чутки, що кілька політичних сил пропонували вам іти на дострокові парламентські вибори спільно. Зокрема, згадували Блок Юлії Тимошенко. Наскільки це відповідає дійсності?

— Я такою інформацією не володію. Скажу приказкою: перш ніж одружуватись, не завадить спочатку познайомитись. А зі мною поки не розмовляли на цю тему. Із БЮТ ми співпрацюємо в Київраді, але лише тоді, коли їхні починання, на нашу думку, діятимуть на користь киян. Але інколи я дивуюся, як ця, начебто опозиційна до нинішнього голови міста, фракція може періодично підтримувати Черновецького у виконанні тих чи інших доволі спірних щодо потреб киян питань.

— А ви не хотіли б піти до Верховної Ради окремо? Можна було б і там влаштувати конкуренцію Черновецькому, адже мер Києва обіцяє спробувати свої сили і на загальнодержавних виборах?

— Стосовно теперішнього мера Києва — йому буде важко знайти стільки гречки, аби роздати кожному українцеві по кілограму. Перед Черновецьким стоятиме непросте завдання (посміхається).

— Віталію, все ж таки, якщо Блок Кличка вирішить піти на вибори до ВР, чи можливий ваш союз із якимись політичними силами?

— Основне слово тут — «якщо». Я вже два роки перебуваю в українській політиці й можу сказати: один з найулюбленіших прийомів наших народних обранців — удар у спину. Тому, якщо вибори таки відбудуться і ми на них підемо, то будемо співпрацювати з людьми, не поміченими корупційними скандалами. Молодий політик з європейським поглядом на життя — ось портрет нашого потенційного соратника.