Політична Покрова

14.10.2008
Політична Покрова

66-річчя з дня створення Української повстанської арміїі обіцяє пройти дещо тихіше, ніж минулорічна «кругла» дата. О 9.30 участь у київських заходах з нагоди Дня українського козацтва на Софійській площі візьме Президент України. Віктор Ющенко покладе квіти до пам’ятника Богданові Хмельницькому, після чого за його присутності відбудеться посвята ліцеїстів військового ліцею імені Івана Богуна. Натомість не планували брати участь у заходах Прем’єр Юлія Тимошенко та інші чільні представники Кабінету Міністрів. Принаймні, як повідомили «УМ» у прес-службі уряду, вчора станом на 15.00 про такі наміри урядовців не було відомо.

 

Патріотизм з елементами піару

Близько 10.00 мітинг-марш «За визнання УПА» біля пам’ятника Тарасу Шевченку почне ВО «Свобода». Із гаслами «Героям УПА — слава! Українцям — сильну державу!» активісти партії Олега Тягнибока, до яких виявили бажання долучитися і регіональні організації товариства «Просвіта», пройдуть до секретаріату глави держави й передадуть лист із пропозиціями-вимогами визнати діяльність, яку з 1939-го до кінця 1950-х років вели Організація українських націоналістів та Українська повстанська армія у боротьбі за незалежність України. «Ми обов’язково б передали наші вимоги і до Верховної Ради, якби вона не була розпущена. Адже саме там є декілька політичних сил, які обіцяли виборцеві домогтися визнання УПА, однак так і не зробили цього», — поділився з «УМ» планами «свободівців» лідер партії Тягнибок.

Очільник київської організації УНА-УНСО Ігор Мазур (Тополя) вважає, що Віктор Ющенко саме зараз має непогану можливість своїм рішенням про визнання УПА, присвоєння звання Героя України Євгену Коновальцю або Степану Бандері дати добрий старт власній президентській виборчій кампанії. «Віктор Андрійович як дійсно перший український Президент мав би виконати нині деякі зі своїх обіцянок, даних на Майдані, й зробити кроки назустріч патріотичним силам України», — каже Тополя в коментарі «УМ».

За словами пана Ігоря, УНА-УНСО на Покрову не йтиме ходою вулицями Києва, а планує піднятися на… Лису гору, де за сприяння організації відновлено хрест, раніше знищений вандалами. «Тут ми вручимо відзнаки декільком нашим активістам. А щодо маршу і ходи, то вчора під час «круглого столу» за участю лідерів патріотичних організацій і науковців прийнято рішення ще раз звернутися до Президента з проханням перенести свято Дня захисника Вітчизни з 23 лютого на 14 жовтня. Нехай і символічно, та це потрібно зробити. І, гадаю, це краще, ніж хода, яку можна розцінювати як піар-хід напередодні дострокових парламентських виборів», — каже Мазур, маючи на увазі плани ВО «Свобода».

Протилежної думки Олег Тягнибок. «Навіть якщо УПА визнають, ці марші будуть щороку. Адже вони є не лише ходою протесту і вимог, а й, у разі визнання, стануть способом святкування і вшанування повстанців», — зазначає лідер ВО «Свобода».

Гуляння до світання

Відтак слідом за фестивалем повстанської пісні на Софійській площі, який опівдні організовує мистецьке об’єднання «Остання барикада», вже о 17.00 святковий концерт на майдані Незалежності проведе ВО «Свобода». Тут глядачів розважатимуть виступами таких популярних молодіжних гуртів, як «Тартак», «Друга ріка», «Танок на майдані Конго», «Мотор’ролла», «Фліт», «Роллікс», «Дримба Да Дзига» тощо.

А на 19.00 свій захід запланувала Українська народна партія.

У Київській міськдержадміністрації вчора станом на 14-ту годину ще не могли повідомити, за яким принципом усі бажаючі політичні суб’єкти проводитимуть свої акції. Адже зашкодити маршу за участю ветеранів УПА традиційно захочуть ліві й проросійські сили. «Наразі ми звернулися у відповідні інстанції, аби розмежувати їх. Будемо сподіватися, що, як і в минулі роки, Феміда дослухається до нашого звернення. В іншому випадку залишиться сподіватися на вправність правоохоронців», — повідомив «УМ» начальник Управління внутрішньої політики КМДА Віктор Гончарук. А Олег Тягнибок додає: ми пішли на поступки владі й домовилися не проходити Хрещатиком.

Відтак, швидше за все, «червоні» сьогодні знову займуть територію біля пам’ятника Леніну на Бессарабській площі. Натомість Софійську площу і майдан Незалежності не закриватимуть для націонал-патріотів.

Патріотичний святковий концерт «Повстанська Покрова» відбудеться і 16 жовтня — біля Києво-Могилянської академії. Для того, аби отримати спеціальне запрошення, досить зареєструватися на сайті www.nashformat.com.ua. А загалом гуляння з нагоди Покрови, покровительки козаків та повстанців, триватимуть до кінця тижня.

 

ДО РЕЧІ

Позавчора у селі Грабівка Калуського району Івано-Франківської області до 100-річчя з дня народження Степана Бандери відкрили пам’ятник провідникові ОУН. Церемонія супроводжувалася молебнем і концертною програмою, розвагами для школярів та урочистим віче з нагоди 66-ї річниці з дня створення УПА.