Чотири пояси на двох

14.10.2008
Чотири пояси на двох

У великий спорт український боксер Віталій Кличко повернувся з єдиною метою. Ані гроші, ані слава 37-річного суперваговика вже не цікавлять — всіх цих благ сучасного світу уславлений спортсмен та політик мав і має вдосталь. Багато років Віталієм керує заповітна мрія: одночасно з братом Володимиром здобути пояси чемпіонів світу за різними професійними версіями (битися один проти одного вони зареклися). Але надії на те, що цей прожект утілиться в життя, з роками ставало дедалі менше. Коли в 2004-му Віталій здобув титул WBC, Володимир саме переживав спад. Незабаром почав сходження до титулів Кличко-молодший, але старший брат змушений був завершити кар’єру через проблеми зі здоров’ям.

Проте, як виявилося, Клички не з тих, хто легко відмовляється від мрії, коли обставини стають на перешкоді. Ледь Віталій відчув, що травми «відпустили», він оголосив про повернення в бокс. Домовитися про титульний бій для почесного чемпіона WBC виявилося значно складніше, ніж здавалося. Для організації чемпіонського поєдинку знадобився рік і дев’ять місяців, що на сім місяців триваліше від періоду, який наш боксер відбував «на пенсії» (з листопада 2005-го по січень 2007-го). Уже навіть почало здаватися, що супердвобій так і не відбудеться. Однак минулих вихідних українець довів, що чекав недарма.

Із базікою-нігерійцем Семом Пітером Віталій розібрався так невимушено, що ні в кого не виникло й тіні сумніву — переміг справжній чемпіон. Такого тріумфального повернення мало хто очікував. А про майже чотирирічний простій Кличка-старшого тепер згадують лише, як про вино, що з часом стає кращим.

 

Легше й веселіше

Психологічно стійкий Кличко почав здобувати маленькі перемоги ще до початкового гонгу. Нігерієць помітно нервував на прес-конференціях, а на церемонії зважування, коли боксери стали один проти одного, відвів погляд.

До речі, ваги під Віталієм показали 112 кг, під Пітером — 115 кг, що з урахуванням різниці в зрості (202 см в українця проти 194 — у суперника) давало перевагу в рухливості Кличку-старшому. Власне, двобій це й підтвердив.

Усі ці фактори не могли не позначитися на розкладі сил перед матчем. Букмекери вважали фаворитом нашого атлета: коефіцієнт на його перемогу дорівнював 1,5, тоді як на успіх Семюеля — 2,5. Урівноваженість Віталія дозволяла йому посміхатися в камеру під час прибуття на «О2 Уорд Арену» в Берліні. Пітер же, вбравшись у національний костюм своєї батьківщини, пройшов повз об’єктив звично насупленим. Можливо, намагався змусити себе повірити у власні слова (нігерієць обіцяв допомогти суперникові завершити кар’єру).

15 тисяч глядачів у новій надсучасній споруді з перших же секунд двобою почали підтримувати Кличка — українець давно став у Німеччині своїм. А нігерійського товстуна на прізвисько «Нічний жах», котрий вийшов на перший захист титулу пританцьовуючи, освистали.

За ким дзвонили дзвони

Після символічних ударів у дзвони поєдинок почався — одразу, без розвідки. Кличко у своїй нетрадиційній і незручній для суперників манері діставав Пітера пробними джебами лівою рукою, іноді пускаючи в хід і потужну праву. Віталій обрав доволі відкриту стійку з опущеними руками, але від ударів суперника ухилявся легко. Нігерієць натомість рухався мляво — очевидно, давалася взнаки набрана зайва вага.

Семюель пробував диктувати умови, зайнявши центр рингу, але його розмашисті бокові удари переважно розсікали повітря або натикалися на рукавички опонента. Лічені рази «Нічний жах» дістав Кличка ударами в груди, намагаючись збити тому дихання. Наш «Доктор залізний кулак» легко пересувався рингом і за рахунок довших рук тримав Сема на дистанції. Сам же при цьому турбував Пітера джебами; інколи проходив і аперкот знизу — саме за рахунок таких ударів тричі посилав нігерійця в нокдаун Джаміль Маклайн (нагадаємо, що в 2002 році Володимир переміг цього американця технічним нокаутом у десятому раунді).

Така картина олійними фарбами не мінялася впродовж чотирьох раундів, після яких судді з Японії, Таїланду, Британії оголосили рахунок — 40:36 на користь Кличка. Тобто кожну із трихвилинок він виграв — 10:9. Певні побоювання стосувалися лише фізичних кондицій Віталія — чи зможе 37-річний боксер при потребі провести в бою всі 12 часових відтинків?

Незабаром після кількох успішних різноманітних комбінацій українця на Пітеровому обличчі почали з’являтися гематоми. Зрозумівши, що прямою дорогою крокує до закономірної поразки, Сем скористався певним затишшям у діях опонента. У шостому раунді він кинувся на суперника із завзятістю м’яса, спрямованого до м’ясорубки. Перед гонгом африканцеві вдалися дві комбінації, внаслідок чого цей раунд став першим і останнім, який нігерієць не програв. Що незвично для суперважкого дивізіону — боксери тієї ночі зовсім не входили в клінчі, й у італійського рефері в ринзі роботи практично не було.

Віталій урахував помилки й у наступні кілька хвилин ударами з обох рук перетворив очі Пітера на вузенькі щілинки, крізь які той ще міг шукати в ринзі супротивника. А у восьмому раунді з’явилася надія, що бій може завершитися достроково. Віталій Володимирович проводив комбінації на всі смаки, періодично розбавляючи спалахами раціональний хід двобою. Щось протиставити цьому нігерієць уже не міг. Схоже, в куті Пітера зрозуміли, що незабаром їхній підопічний впаде. Так осоромитися болгарський менеджер Івайло Гоцев та американський промоутер Дон Кінг не захотіли, й на дев’ятий раунд чорношкірий боєць просто не вийшов. Результат — технічний нокаут.

Приємні наслідки

Закономірну перемогу Віталія близько першої години ночі розділила вся спортивна Україна. Особливою нагородою цей виграш став для багаторічного тренера нашого спортсмена — Фріца Здунека, який незадовго до поєдинку переніс інфаркт. Таким чином Клички вписали нову сторінку в історію світового боксу, ставши першими братами, котрі одночасно заволоділи чемпіонськими поясами за різними версіями.

Загалом, українці здобули три титули чемпіонів світу з чотирьох найпрестижніших (Володин пояс ІВО не відноситься до вельми шанованих). Справа залишилася за відзнакою WBA. Найближчим часом цей пояс розіграють узбек Чагаєв і росіянин Валуєв. А там, дивись, і переможець цієї дуелі не втече від одного з наших братів, як не втік суботньої ночі від Віталія дутий чемпіон Семюель Пітер.

Цілком імовірно, що після відпочинку старший брат захищатиме титул WBС у протистоянні з офіційним претендентом — Хуаном Карлосом Гомесом. Два тижні тому кубинець за очками переміг 35-річного українця Володимира Вірчіса.

 

ПІСЛЯМОВА

Семюель Пітер,
екс-чемпіон світу WBС:

— Кличко із самого початку захопив ініціативу. А я — боксер маленький, не зміг розірвати дистанцію. Віталій багато комбінував і показав справжню майстерність. Я прагнув скоротити дистанцію й підвищити темп, але українець мене до себе не підпускав, повністю використовуючи свої фізичні переваги.

Віталій Кличко,
чемпіон світу за версією WBС:

— Пітер мене нічим не здивував. Я ж усім показав, що підготувався до суперника серйозно. Чого чекав від мене Сем, я не знаю, можливо, він думав, що я вийду старий і заіржавілий? Я щасливий, що наша з Володимиром мрія збулася — ми, двоє братів, одночасно стали чемпіонами світу. Як діяти далі, вирішимо, коли я трохи відпочину.

Фріц Здунек,
тренер Віталія Кличка:

— Віталій своєю нестандартною технікою загнав Пітера у безвихідь. Щоправда, його удари виявилися не настільки ефективними, як ми сподівалися. Проте Віталій переміг, показавши всім, з якого тіста зліплений.

Володимир Кличко,
чемпіон світу за версіями WBО, IBF та ІВО:

— Після бою я підійшов до Віталія і сказав: «Ну ти й даєш — я від тебе такого не очікував. Я тобою пишаюся!». Це не Пітер був слабкий, а Віталій настільки блискуче підготувався. Семюель на дев’ять років молодший, а за всі вісім раундів не зміг завдати жодного серйозного удару.